Brengt jouw bedrijf huishoudelijke verpakkingen op de markt? Dan ben je verplicht om die verpakkingen te rapporteren aan de overheid. Je moet er ook voor zorgen dat je verpakkingen ingezameld en gerecycleerd worden. Door lid te worden van Fost Plus regel je die wettelijke verplichtingen op de meest eenvoudige manier.

Word nu lid van Fost Plus

Lid worden van Fost Plus is heel eenvoudig. Je hoeft enkel de gegevens van je bedrijf te registreren en het contract te ondertekenen. Onze medewerkers zullen je vervolgens contacteren om de verdere stappen te bespreken.

Ik sluit mijn bedrijf aan

Je twijfelt of je lid moet worden?

Je bent nog niet helemaal zeker of je bedrijf lid moet worden van Fost Plus? Vul dan onze checklist in. Je krijgt meteen een antwoord op je vraag.

Naar de checklist

Alles over je wettelijke verplichtingen

 • Bedrijven die huishoudelijke producten verpakken of laten verpakken in België om ze onder hun eigen merk of een neutraal merk op de Belgische markt te brengen.
 • Bedrijven die verpakte huishoudelijke producten invoeren of laten invoeren om ze op de Belgische markt te brengen.
 • Bedrijven die serviceverpakkingen produceren of invoeren om ze op de Belgische markt te brengen. Serviceverpakkingen worden aangebracht op de plaats waar producten of diensten aan de consument worden aangeboden. Voorbeelden zijn onder meer inpakpapier, broodzakken, pizzadozen en kassazakjes.
 • Wanneer je bedrijf jaarlijks minder dan 300 kg verpakkingen op de markt brengt, hoef je enkel bij Fost Plus aan te sluiten als je het Groene Punt-logo wil gebruiken.

Je twijfelt of je bedrijf lid moet worden?

Vul de checklist in

 1. Informatieplicht. Je rapporteert aan de overheid welke en hoeveel verpakkingen je elk jaar op de markt brengt.
   
 2. Terugnameplicht. Je zorgt ervoor dat je verpakkingen ingezameld, gesorteerd en gerecycleerd worden. Je moet daarbij aantonen dat jouw bedrijf de wettelijke recyclagepercentages behaalt.
   
 3. Driejaarlijks preventieplan. Je stelt een preventieplan op met de maatregelen die je bedrijf neemt om hoeveelheid verpakkingen te reduceren en de doelstellingen die je wil behalen. Deze verplichting geldt voor bedrijven die jaarlijks minstens 300 ton eenmalige verpakkingen op de markt brengen en voor bedrijven die in België producten verpakken of laten verpakken met minstens 100 ton eenmalige verpakkingen per jaar.

Wanneer je lid wordt van Fost Plus, nemen wij de terugname- en informatieplicht voor je huishoudelijke verpakkingen over. Je betaalt in ruil een jaarlijkse bijdrage, gebaseerd op de hoeveelheid en het type verpakking dat je op de markt brengt. Elk materiaal heeft een eigen Groene Punt-tarief, gebaseerd op de effectieve kosten voor inzameling en recyclage. Je bijdrage bedraagt minimum 100 euro, of 50 euro in geval van domiciliëring. Wil je graag een inschatting van je bijdrage? Onze Customer Service helpt je graag verder.

Contacteer Customer Service

 

Je bent niet verplicht om aan te sluiten bij Fost Plus. Je kan je verpakkingen ook zelf aangeven bij de overheid en een eigen systeem opzetten om je verpakkingen in te zamelen en te recycleren. Maar dat is in de praktijk vaak niet haalbaar en niet kostenefficiënt.

Door lid te worden van Fost Plus, kan je gebruikmaken van onze nationale inzamelsystemen, onder meer via de blauwe PMD-zak, ons netwerk van glasbollen en de gemeentelijke recyclageparken. Bovendien draag je samen met 5.000 andere bedrijven bij aan een systeem dat al meer dan 25 jaar tot de Europese top behoort. In 2022 recycleerden we meer dan 765.000 ton huishoudelijke verpakkingen, goed voor een recyclagepercentage van 95%.

Raadpleeg de ledenlijst

 

Fost Plus is enkel bevoegd voor huishoudelijke verpakkingen. Voor bedrijfsmatige verpakkingen kan je bij Valipac terecht. Wie zowel huishoudelijke als bedrijfsmatige verpakkingen op de markt brengt, moet bij beide organisaties aansluiten.

Voor het preventieplan kan je terecht bij je beroepsfederatie en bij de Interregionale Verpakkingscommissie. Je kan je preventieplan zelf opstellen of aansluiten bij een sectoraal preventieplan.

Fost Plus helpt je graag verder!

Heb je nog vragen over je wettelijke verplichtingen als verpakkingsverantwoordelijke? Heb je hulp nodig bij je aansluiting? Wil je graag een inschatting van je bijdrage? Contacteer ons dan op het nummer + 32 (0)2 775 03 58 (menu 1) of via e-mail naar members@fostplus.be.

Misschien wil je ook dit lezen?

PMD sorteercentrum Indaver
BlogDesign4RecyclingNieuws

Hinderlijke verpakkingen – update december 2023

18/12/2023

Zwerfvuil
BlogZwerfvuilNieuws

Infosessie zwerfvuilkost: Fost Plus licht de verdeelsleutel en het kostenmodel toe

08/06/2023

Do's and don'ts voor recycleerbare verpakkingen
BlogDesign4Recycling#wistjedat

Do's and don'ts voor recycleerbare verpakkingen

10/05/2023

EU
BlogCirculaire economieNieuws

Europese Commissie stelt herziening van verpakkings- en verpakkingsafvalwetgeving voor

27/02/2023

jde
BlogDesign4RecyclingCasestudy

Nieuwe recycleerbare verpakking voor Senseo koffiepadverpakkingen

20/02/2023

data quality
BlogInnovatieNieuws

Datakwaliteit in de lift

16/02/2023