Papier en karton worden al jaren op grote schaal gerecycleerd. Gerecycleerd papier en karton vind je dan ook overal: in keukenrol en magazines, maar zeker ook in verpakkingsmateriaal of opbergbakken. En dat is een goede zaak, want dankzij de recyclage verbruiken we minder natuurlijke grondstoffen en verlagen we de CO₂-uitstoot.

pk

Waarom papier-karton recycleren?


Door papier en karton te recycleren hebben we minder natuurlijke grondstoffen nodig. Het vraagt bovendien relatief weinig energie. Om het waterverbruik te beperken, leveren de recyclagebedrijven heel wat inspanningen om het water dat nodig is tijdens de productie te hergebruiken.


Papier kan niet oneindig gerecycleerd worden. Na elke bewerking vermindert de kwaliteit van de houtvezels. De vezels kunnen gemiddeld vijf tot zeven keer opnieuw worden gebruikt. Om de kwaliteit van het eindproduct te verhogen, kunnen nieuwe vezels worden toegevoegd. Hoe hoger de gewenste kwaliteit, hoe meer extra vezels er nodig zijn.


  Goed sorteren = beter recycleren


  De recyclage van papier en karton kan verstoord worden door de aanwezigheid van andere materialen, zoals plastics of metaal. Ook vuil en vet – bijvoorbeeld van etensresten – bemoeilijken het recyclageproces. Hoe hoger de kwaliteit van het papier-karton dat we inzamelen, hoe hoger de kwaliteit van het gerecycleerde papier zal zijn. Daarom rekenen we bij het sorteren ook op jou!

   

   

  pk

  Zo werkt het
   

  1. Inzamelen bij je thuis of in het recyclagepark

   In de meeste gemeenten en steden wordt papier en karton huis-aan-huis ingezameld. Dat is niet alleen handig voor jou, het zorgt er ook voor dat we oud papier en karton maximaal kunnen recupereren. Je kan ook met papier en karton terecht op het recyclagepark.
    
  2. Sorteren volgens kwaliteit

   Papier en karton worden na de inzameling gesorteerd volgens kwaliteit. Alles wat geen papier of karton is, wordt verwijderd. Afhankelijk van de kwaliteit, zijn verschillende toepassingen mogelijk, van printpapier tot verpakkingsdozen.
    
  3. Pulp maken en zuiveren

   Het papier wordt met water vermengd en wordt pulp. Alle ongewenste bestanddelen zoals lak, nietjes, vernis, lijmresten, plastic en touw worden uit de papierpulp verwijderd.
    
  4. Ontinkten

   Om papiersoorten van hoge kwaliteit te maken, moet alle inkt uit het oude papier worden verwijderd. Soms wordt het papier ook gebleekt.
    
  5. Persen en drogen

   De papierpulp wordt achtereenvolgens ontwaterd, geperst en gedroogd. Afhankelijk van het soort papier en de gewenste eindkwaliteit, ondergaat de pulp verschillende afwerkingen.

  Toepassingen


  Gerecycleerd papier en karton kom je elke dag tegen. Kranten en magazines worden bijna altijd gedrukt op gerecycleerd papier. Ook schrijfblokken, schriften, tekenpapier of printpapier zijn vaak gemaakt van gerecycleerd papier. En ten slotte bevatten ook papieren zakdoekjes, keukenrol en toiletpapier meestal gerecycleerd papier.


  Gerecycleerd karton vind je onder meer terug in verpakkingskarton en kartonnen dozen – alles om dingen op te bergen, te verzenden of te beschermen. Maar er zijn ook producten waarvan je niet meteen zou verwachten dat ze gerecycleerd papier en karton bevatten, zoals gezelschapsspelen, tussenwanden, prullenmanden of opbergbakken.

  Misschien wil je ook dit lezen?

  Cover activity report 2022
  BlogCirculaire economieNieuws

  Fost Plus recycleerde in 2022 95% van alle huishoudelijke verpakkingen

  21/06/2023

  Pringles Kokers
  BlogDesign4RecyclingCasestudy

  De iconische Pringles-koker wordt recycleerbaar

  19/06/2023

  Paper and cardboard bales
  BlogRecyclerenOpinie

  Uitdagingen en opportuniteiten voor de recyclage van complexe vezelverpakkingen

  10/05/2022