Alle verpakkingen die je in de Nieuwe Blauwe Zak sorteert, worden in België en onze buurlanden gerecycleerd. Daardoor beperken we niet alleen de milieu-impact van de recyclage, maar ook leveren we ook een mooie bijdrage aan onze lokale economie. 

Bijna 80% van de materialen die Fost Plus inzamelt, wordt in België zelf verwerkt.


De circulaire economie is ook een lokale economie


Alle materialen die Fost Plus vandaag inzamelt, worden in Europa verwerkt en gerecycleerd tot secundaire grondstoffen. Bijna 80% wordt in België zelf verwerkt, met nog eens bijna 20 % in onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Met de Nieuwe Blauwe Zak gaan we daar zelfs nog een stapje verder in. De verpakkingen worden voortaan gesorteerd in vijf volledig nieuwe, hoogtechnologische sorteercentra in België. Er worden de komende jaren ook volop nieuwe recyclagefabrieken in België gebouwd. Zo wordt de circulaire economie ook een lokale economie.


Dichtbij huis recycleren, niets dan voordelen!


Lagere milieu-impact

Wanneer we jouw verpakkingen dicht bij huis recycleren, vermijden we transporten over lange afstand. Zo beperken we de uitstoot van CO2 door de vrachtwagens. 


Lokale jobs

Het sorteren en recycleren van verpakkingsmaterialen is een belangrijke economische activiteit, die voor heel wat jobs zorgt. In totaal stellen we voor de sortering en recyclage van verpakkingen in België 15.000 mensen tewerk. Met de nieuwe sorteer- en recyclagecentra voor de Nieuwe Blauwe Zak komen daar nog eens 500 directe en bijna dubbel zoveel indirecte jobs bij.


Ontdek waar jouw verpakkingen gerecycleerd worden

Benieuwd waar jouw verpakkingen naartoe gaan nadat je ze thuis gesorteerd hebt? Op de kaartjes hieronder vind je de sorteercentra en de recyclagefabrieken waar het PMD, glas en papier-karton dat we in België inzamelen verwerkt worden.

PMD sorteercentra teaser

PMD sorteercentra in België

recyclagepartners teaser

Recyclagepartners in België en buurlanden

Misschien wil je ook dit lezen?

Valtris
Partners

Opening van het sorteercentrum VALTRIS

01/07/2021

Prezero
Partners

PreZero opent hoogtechnologisch PMD-sorteercentrum in België

18/02/2021

Indaver
Partners

Indaver start eerste nieuwe PMD-sorteerinstallatie

21/12/2020