Drankkartons (de ‘D’ in PMD) worden via de blauwe PMD-zak bij je thuis ingezameld. Ze werden specifiek ontworpen voor een optimale bewaring van zuivelproducten, fruitsappen, soepen en sauzen. Het zijn bijzondere verpakkingen, samengesteld uit karton, een laag polyethyleen en vaak ook een fijn laagje aluminium. Ze doorlopen ook een uniek recyclageproces.

Drankkartons

Waarom drankkartons recycleren?

Drankkartons zijn samengestelde verpakkingen. Ze bevatten meestal vier verschillende materialen. Zoals de naam al aangeeft, bestaan ze voor het grootste deel – ongeveer 75% – uit karton. De verpakking heeft zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant een laagje plastic (polyethyleen) dat de inhoud beschermt tegen vocht en lucht en zorgt voor een langdurige bewaring van dranken, soepen en sauzen. Voor bepaalde producten wordt de plastic laag aan de binnenkant gecombineerd met een laagje aluminium. Tot slot zijn er ook nog de plastic doppen die net als de doppen van plastic flessen uit HDPE bestaan. Door drankkartons te recycleren, kunnen we al die materialen een nieuw leven geven, waardoor we minder nieuwe grondstoffen nodig hebben.


Goed sorteren = beter recycleren

Voor een optimaal recyclageproces is het belangrijk dat we drankkartons zorgvuldig sorteren. Laat ze dus zeker niet verloren gaan in het restafval, maar stop ze allemaal in je blauwe PMD-zak. Maak de drankkartons wel leeg voor je dat doet. Je mag ze gerust in de lengte platdrukken om plaats te winnen, en ook de dop mag erop blijven.

Zo werkt het

 
  1. Inzamelen bij jou thuis

    Drankkartons sorteer je in de blauwe PMD-zak, die vervolgens bij jou thuis wordt opgehaald. Dat is niet alleen handig voor jou, het zorgt er ook dat wij zoveel mogelijk drankkartons kunnen recycleren en er zo weinig mogelijk materiaal verloren gaat.
     
  2. Sorteren

    De drankkartons worden in het sorteercentrum van de andere PMD-verpakkingen gescheiden. Ze worden opgeslagen in balen waarna ze naar gespecialiseerde recyclagebedrijven vertrekken voor verdere verwerking.
     
  3. Recycleren

    De drankkartons worden, net zoals het andere oud papier en karton, met water vermengd tot pulp maar een specifieke behandeling is nodig om de vezels goed los te weken uit de verpakking. Ook de plastic doppen worden verwijderd. Bij het weken van de drankkartons komen ook de plastic en aluminium laagjes binnenin de verpakking los. Ze kunnen van elkaar gescheiden worden voor verdere recyclage, maar er komen ook steeds meer toepassingen voor de mix van de twee materialen, die ook wel PolyAl (Polyethyleen-Aluminium) genoemd wordt.
    Wat gebeurt er met je PMD in het sorteercentrum?
    Hoe wordt je PMD gerecycleerd?

    Toepassingen
     

    Papiervezels

    De lange, sterke vezels maken het gerecycleerde materiaal extra gegeerd op de recyclagemarkten, omdat het perfect geschikt is voor toepassingen die een bepaalde stevigheid vereisen, zoals bijvoorbeeld huishoudrol, stevige kartonnen verpakkingen of zelfs specifieke toepassingen in de bouwsector zoals de papieren buitenlaag van gipsplaten.


    Plastic doppen

    De plastic doppen van drankkartons bestaan net als de doppen van plastic flessen meestal uit HDPE en kunnen dan ook hetzelfde recyclageproces volgen. Gerecycleerd HDPE wordt onder meer gebruikt in nieuwe verpakkingen, opbergbakken of buizen.


    PolyAl

    Aan de binnen- en buitenkant van een drankkarton vinden we een laag plastic (LDPE), die soms gecombineerd wordt met een laag aluminium. De combinatie van de twee materialen (PolyAl) levert een stevig en waterdicht materiaal dat bovendien ook UV-bestendig is. Dat maakt heel wat nieuwe toepassingen mogelijk die volop ontwikkeld worden. Zo bracht een bedrijf al vogelvoerhouders op de markt uit PolyAl.

    Misschien wil je ook dit lezen?

    PMD balen
    BlogRecyclerenNieuws

    Inzamelgraad plastic drankflessen gaat de goede kant op

    31/07/2024

    Recycle! app
    BlogInnovatieNieuws

    Een miljoen gebruikers voor Recycle!, de app voor correct sorteren

    17/07/2024

    30 jaar blauwe zak
    BlogCirculaire economieOpinie

    Dertig jaar blauwe zak – hoe comfort een gunstige context creëert voor gebruikersparticipatie

    15/07/2024

    Colruyt
    BlogEcodesignCasestudy

    De zwarte kleur op basis van carbon black vormt een uitdaging voor recyclage

    05/07/2024

    Frosch
    BlogEcodesignCasestudy

    Frosch – Een revolutionaire sproeikop

    04/07/2024

    MOPET
    BlogRecyclerenNieuws

    Eerstesteenlegging MOPET, een nieuwe fabriek voor de recyclage van PET-schaaltjes

    03/07/2024