Drankkartons (de ‘D’ in PMD) worden via de blauwe PMD-zak bij je thuis ingezameld. Ze werden specifiek ontworpen voor een optimale bewaring van zuivelproducten, fruitsappen, soepen en sauzen. Het zijn bijzondere verpakkingen, samengesteld uit karton, een laag polyethyleen en soms een fijn laagje aluminium. De bestanddelen worden tijdens het recyclageproces van elkaar gescheiden en afzonderlijk gerecycleerd of gevaloriseerd. Daarnaast worden ook de plastic doppen apart gerecycleerd.

Drankkartons

Waarom drankkartons recycleren?


Drankkartons bestaan uit drie materialen die perfect gescheiden en gerecycleerd kunnen worden: karton, plastic en aluminium. De pulp afkomstig van drankkartons levert lange vezels op van een hoge kwaliteit. Ook voor de plastics en het aluminium bestaan goede recyclagemogelijkheden.


Goed sorteren = beter recycleren


Voor een optimaal recyclageproces is het belangrijk dat we drankkartons zorgvuldig sorteren. En daarvoor rekenen we ook op jou!

Zo werkt het

 
 1. Inzamelen bij jou thuis

  Drankkartons mag je in de blauwe PMD-zak sorteren, die vervolgens bij jou thuis wordt opgehaald. Dat is niet alleen handig, het garandeert ook een maximale recyclage.
   
 2. Sorteren

  De drankkartons worden in het sorteercentrum meestal automatisch gesorteerd met een optische scheider op basis van de hoeveelheid vezels die ze bevatten.
   
 3. Recycleren

  De drankkartons worden, net zoals oud papier, met water vermengd tot pulp. Dat gebeurt in een zogenaamde pulper, een kuip met een draaiende schroef onderaan of een draaiende trommel. Het water weekt de kartonvezels los en ook de plastic en aluminium laagjes komen los. De kartonvezels worden daarna verder gerecycleerd zoals papier en karton.
  Video afspelen
  Wat gebeurt er met je PMD in het sorteercentrum?
  Video afspelen
  Hoe wordt je PMD gerecycleerd?

  Toepassingen


  De vezels van drankkartons zijn witter en sterker dan die van andere gerecycleerde papier- en kartonstromen. Ze worden daarom voornamelijk gebruikt voor de productie van hygiënisch papier zoals huishoudrol, toiletpapier en servetten.


  Ook de plastics en het aluminium worden zoveel mogelijk gerecycleerd. Ze worden ook samen gebruikt als PolyAl voor specifieke toepassingen.

  Misschien wil je ook dit lezen?

  Pepsi chipsverpakkingen
  Leden

  PepsiCo en Fost Plus werken aan circulaire chipsverpakkingen

  29/04/2021

  Aldi
  Leden

  Case study Aldi: De weg naar 100% recycleerbaar

  06/05/2021

  Colgate
  Leden

  Colgate-Palmolive innoveert met recycleerbare tandpastatube

  20/05/2021