Metalen verpakkingen (de ‘M’ in PMD) worden via de blauwe PMD-zak bij je thuis ingezameld. Ze bestaan uit staal of aluminium. Denk maar aan drankblikjes en conservenblikken, maar ook aan spuitbussen voor voeding en cosmetica, aluminium schaaltjes en bakjes, of dopjes en deksels. Maar hoe worden ze gerecycleerd en waarom is dat belangrijk?

Metalen verpakkingen

Waarom metalen verpakkingen recycleren?


Staal en aluminium zijn grondstoffen die oneindig kunnen gerecycleerd worden, zonder het minste kwaliteitsverlies. Bovendien is er tot 85% minder energie nodig om staal te recycleren dan om het te produceren. Voor gerecycleerd aluminium loopt dat cijfer zelfs op tot 95%. Metalen verpakkingen recycleren levert dus een belangrijke energiewinst op. Daarnaast hoeven we dankzij recyclage geen of minder nieuwe grondstoffen te ontginnen.


Goed sorteren = beter recycleren


Voor een optimaal recyclageproces, zonder kwaliteitsverlies, is het belangrijk dat we metalen verpakkingen zorgvuldig sorteren. En daarvoor rekenen we op jou!

  Zo werkt het
   

  1. Inzamelen bij je thuis

   Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, drankblikjes, spuitbussen, aluminium bakjes, deksels en doppen mag je in de blauwe PMD-zak sorteren, die vervolgens bij jou thuis wordt opgehaald. Dat is niet alleen handig, het garandeert ook een maximale recyclage.
    
  2. Magnetisch scheiden

   Staal en aluminium kunnen dankzij hun fysieke eigenschappen eenvoudig en automatisch gesorteerd worden. Staal kan via magneten gescheiden worden van andere materialen. Bij aluminium wordt een wervelstroomscheider gebruikt die het aluminium een specifieke magnetische lading geeft.
    
  3. Vermalen en zuiveren

   De metalen verpakkingen worden vermalen en gezuiverd tot homogene fracties die klaar zijn voor de oven.
    
  4. Smelten en verwerken

   Staal en aluminium worden hersmolten in grote ovens. Het gerecycleerde metaal wordt verder bewerkt en omgesmolten tot half afgewerkte producten – meestal staven, cilinders of blokken – die hun weg vinden naar de meest uiteenlopende toepassingen in transport, bouw of een nieuwe verpakking.
  Metalen verpakkingen
  Metalen verpakkingen
  Metalen verpakkingen
  Wat gebeurt er met je PMD in het sorteercentrum?
  Hoe wordt je PMD gerecycleerd?

  Toepassingen


  Staal


  Gerecycleerd staal vind je overal terug, van scheermesjes tot stalen constructies voor wolkenkrabbers, van koffiezetapparaten tot kranen voor containers. Veel verpakkingen bestaan uit gerecycleerd staal. Denk maar aan conservenblikken, drankblikjes en thee- en koffiedozen in de voedingsindustrie, verpakkingen voor schoonheidsproducten, deodorants en schoonmaakproducten of industriële vaten en bidons. Ook auto-onderdelen en elektrische huishoudtoestellen bevatten heel wat staal. Ten slotte vind je staal in minder verwachte hoeken, onder meer in medische apparatuur.


  Aluminium


  Aluminium is vanwege zijn lichte gewicht zeer populair in de voedingssector: drankblikjes, schotels voor bereide maaltijden, conservenblikken of de afsluitfolie van plastic verpakkingen voor zuivelproducten. Ook in de bouwsector wordt aluminium gebruikt, onder meer in elektriciteitskabels en raamprofielen. Ten slotte speelt het materiaal een grote rol in de industrie: voor onderdelen van auto’s en elektrische huishoudtoestellen wordt vaak aluminium gebruikt, net als voor de metalen pigmenten in verf.

  Misschien wil je ook dit lezen?

  Statiegeld
  BlogOut of homeNieuws

  Samen voor slim statiegeld: tweede fase van pilootprojecten

  22/09/2023

  Sitel
  BlogCirculaire economieNieuws

  Laatste sorteercentrum heeft zijn deuren geopend

  26/05/2023

  extension sac bleu
  BlogCirculaire economieNieuws

  In 2023 wordt de inhoud van de Blauwe Zak verder uitgebreid

  02/01/2023

  capsules de café
  BlogCirculaire economieNieuws

  Capsules van koffie en andere dranken vanaf nu bij PMD

  19/12/2022

  sortscan
  BlogCirculaire economieNieuws

  Artificiële intelligentie, een hefboom voor betere bronsortering

  12/10/2022

  indaver P2C maquette
  BlogCirculaire economieNieuws

  Indaver legt eerste steen van nieuwe chemische recyclagefabriek voor plastics

  05/10/2022