Metalen verpakkingen (de ‘M’ in PMD) worden via de blauwe PMD-zak bij je thuis ingezameld. Ze bestaan uit staal of aluminium. Denk maar aan drankblikjes en conservenblikken, maar ook aan spuitbussen voor voeding en cosmetica, aluminium schaaltjes en bakjes, of dopjes en deksels. Maar hoe worden ze gerecycleerd en waarom is dat belangrijk?

Metalen verpakkingen

Waarom metalen verpakkingen recycleren?


Staal en aluminium zijn grondstoffen die oneindig kunnen gerecycleerd worden, zonder het minste kwaliteitsverlies. Bovendien is er tot 85% minder energie nodig om staal te recycleren dan om het te produceren. Voor gerecycleerd aluminium loopt dat cijfer zelfs op tot 95%. Metalen verpakkingen recycleren levert dus een belangrijke energiewinst op. Daarnaast hoeven we dankzij recyclage geen of minder nieuwe grondstoffen te ontginnen.


Goed sorteren = beter recycleren


Voor een optimaal recyclageproces, zonder kwaliteitsverlies, is het belangrijk dat we metalen verpakkingen zorgvuldig sorteren. En daarvoor rekenen we op jou!

    Zo werkt het
     

    1. Inzamelen bij je thuis

      Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, drankblikjes, spuitbussen, aluminium bakjes, deksels en doppen mag je in de blauwe PMD-zak sorteren, die vervolgens bij jou thuis wordt opgehaald. Dat is niet alleen handig, het garandeert ook een maximale recyclage.
       
    2. Magnetisch scheiden

      Staal en aluminium kunnen dankzij hun fysieke eigenschappen eenvoudig en automatisch gesorteerd worden. Staal kan via magneten gescheiden worden van andere materialen. Bij aluminium wordt een wervelstroomscheider gebruikt die het aluminium een specifieke magnetische lading geeft.
       
    3. Vermalen en zuiveren

      De metalen verpakkingen worden vermalen en gezuiverd tot homogene fracties die klaar zijn voor de oven.
       
    4. Smelten en verwerken

      Staal en aluminium worden hersmolten in grote ovens. Het gerecycleerde metaal wordt verder bewerkt en omgesmolten tot half afgewerkte producten – meestal staven, cilinders of blokken – die hun weg vinden naar de meest uiteenlopende toepassingen in transport, bouw of een nieuwe verpakking.
    Metalen verpakkingen
    Metalen verpakkingen
    Metalen verpakkingen
    Wat gebeurt er met je PMD in het sorteercentrum?
    Hoe wordt je PMD gerecycleerd?

    Toepassingen


    Staal


    Gerecycleerd staal vind je overal terug, van scheermesjes tot stalen constructies voor wolkenkrabbers, van koffiezetapparaten tot kranen voor containers. Veel verpakkingen bestaan uit gerecycleerd staal. Denk maar aan conservenblikken, drankblikjes en thee- en koffiedozen in de voedingsindustrie, verpakkingen voor schoonheidsproducten, deodorants en schoonmaakproducten of industriële vaten en bidons. Ook auto-onderdelen en elektrische huishoudtoestellen bevatten heel wat staal. Ten slotte vind je staal in minder verwachte hoeken, onder meer in medische apparatuur.


    Aluminium


    Aluminium is vanwege zijn lichte gewicht zeer populair in de voedingssector: drankblikjes, schotels voor bereide maaltijden, conservenblikken of de afsluitfolie van plastic verpakkingen voor zuivelproducten. Ook in de bouwsector wordt aluminium gebruikt, onder meer in elektriciteitskabels en raamprofielen. Ten slotte speelt het materiaal een grote rol in de industrie: voor onderdelen van auto’s en elektrische huishoudtoestellen wordt vaak aluminium gebruikt, net als voor de metalen pigmenten in verf.

    Misschien wil je ook dit lezen?

    Plastics2Chemical-installatie van Indaver
    BlogCirculaire economieNieuws

    Yoghurtpotjes worden terug yoghurtpotjes in nieuwe Plastics2Chemicals-fabriek

    15/10/2024

    PMD balen
    BlogRecyclerenNieuws

    Inzamelgraad plastic drankflessen gaat de goede kant op

    31/07/2024

    Recycle! app
    BlogInnovatieNieuws

    Een miljoen gebruikers voor Recycle!, de app voor correct sorteren

    17/07/2024

    30 jaar blauwe zak
    BlogCirculaire economieOpinie

    Dertig jaar blauwe zak – hoe comfort een gunstige context creëert voor gebruikersparticipatie

    15/07/2024

    Colruyt
    BlogEcodesignCasestudy

    De zwarte kleur op basis van carbon black vormt een uitdaging voor recyclage

    05/07/2024

    Frosch
    BlogEcodesignCasestudy

    Frosch – Een revolutionaire sproeikop

    04/07/2024