Plastic verpakkingen (de ‘P’ in PMD) worden via de blauwe PMD-zak bij je thuis ingezameld. Ze zijn een waardevolle grondstof voor onze maatschappij. Hun unieke eigenschappen zorgen ervoor dat we producten beter en langer kunnen bewaren en (voedsel)verspilling vermijden. Dankzij nieuwe technologieën kunnen we bovendien steeds meer plastic verpakkingen op een duurzame manier recycleren.

Plastic verpakkingen

Waarom plastic verpakkingen recycleren? 


Dankzij de recyclage van plastic verpakkingen kunnen we onze ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Er wordt minder energie verbruikt bij de recyclage ervan dan bij de productie van nieuw plastic. We vermijden ook dat we steeds nieuwe grondstoffen nodig hebben, die we vaak over grote afstanden moeten transporteren. Daarnaast biedt recyclage ook op economisch vlak een enorme toegevoegde waarde. Want in plaats van plastics gewoon te verbranden, worden ze een waardevolle, nieuwe grondstof die zorgt voor extra economische activiteit en bijkomende jobs.


Goed sorteren = beter recycleren


Om plastics goed te kunnen recycleren, is het belangrijk dat we verpakkingen correct sorteren en er geen storende elementen in de PMD-zak terechtkomen. Resten van producten, dranken en voeding maken het moeilijker om tot een kwaliteitsvolle recyclage te komen. We rekenen dan ook op jou om de sorteerregels correct toe te passen!

  Zo werkt het

   

  1. Inzamelen bij je thuis 

   Plastic verpakkingen zoals flessen, flacons, bakjes, potjes, schaaltjes, zakken en folies mag je in de blauwe PMD-zak sorteren, die vervolgens bij je thuis wordt opgehaald. Dat is handig voor jou, want je hoeft je niet te verplaatsen. Maar het garandeert tegelijk ook een maximale recyclage. 
    
  2. Sorteren met geavanceerde technologie 

   De verpakkingen die je in je PMD-zak sorteert worden in veertien verschillende materiaalstromen gescheiden. Dat gebeurt in zes sorteercentra die speciaal voor de Nieuwe Blauwe Zak gebouwd werden. Ze zijn uitgerust met de nieuwste technologieën om de verschillende types plastic van elkaar te scheiden.

   Trommelzeven sorteren de verpakkingen in kleinere en grotere maten en windshifters scheiden de zachte folies en zakken van de harde verpakkingen. De harde plastic verpakkingen ondergaan daarna een cascade van infrarood-apparaten en andere technieken die de verschillende types plastic – PET, polystyreen, polypropyleen – herkennen op basis van het licht dat gereflecteerd wordt. 

   De sorteercentra zetten ook robots in die dankzij artificiële intelligentie verpakkingen kunnen herkennen op basis van foto’s die in het systeem worden ingevoerd. Met de visuele nacontrole van de stromen worden de laatste fout gesorteerde verpakkingen verwijderd. 
    
  3. Wassen en vermalen

   De uitgesorteerde plastic verpakkingen worden bij het verlaten van het sorteercentrum in grote balen geperst om het transport naar de recyclagefabriek te vereenvoudigen. Daar doorlopen de verpakkingen verschillende fasen. In de meeste gevallen worden ze gewassen, vermalen en omgevormd tot zuivere en gebruiksklare pellets (schilfers) of granulaten (korrels).
    
  4. Verwerken

   Via diverse technieken worden de pellets en granulaten gesmolten en omgevormd om nieuwe producten, verpakkingen of voorwerpen mee te maken.
  PMD sorteercentrum
  PMD sorteercentrum
  Plastic verpakkingen
  Wat gebeurt er met je PMD in het sorteercentrum?
  Hoe wordt je PMD gerecycleerd?

   

  Toepassingen


  De recyclage van plastics is in volle evolutie. Elke dag komen er nieuwe mogelijkheden en toepassingen om gerecycleerde plastics te gebruiken in nieuwe producten. Hieronder vind je een overzicht van de voornaamste recyclagetoepassingen voor de verpakkingen die je in je PMD-zak sorteert.


  Harde plastics


  Meer dan 90% van de doorzichtige PET-flessen voor water en frisdranken wordt vandaag al gerecycleerd tot nieuwe flessen en dat aantal blijft verder stijgen. Een deel van de flessen wordt gerecycleerd tot plastic schaaltjes voor voedingsproducten. Slechts een klein deel – vooral de gekleurde PET-flessen – wordt in andere toepassingen gebruikt, waaronder vezels voor isolatie, textiel en omsnoeringsband.


  De ondoorzichtige HDPE-verpakkingen voor melk, wasmiddel of douchegel worden voornamelijk gerecycleerd tot nieuwe materialen voor afvoerbuizen, kabelgoten en leidingen. Ze worden ook gebruikt voor non-food verpakkingen, opbergbakken, bidons en rolcontainers te maken.


  Bakjes en potjes uit PET worden onder meer gebruikt om fruit, taart, vlees en vis te verpakken en bestaan vaak al uit gerecycleerd materiaal. Ze worden grotendeels tot nieuwe bakjes en schaaltjes gerecycleerd. Dankzij nieuwe sorteer- en recyclagetechnieken neemt dat aandeel steeds verder toe.


  Verpakkingen uit PP (polypropyleen), waaronder verpakkingen voor wasverzachter, kant-en-klare maaltijden en botervlootjes, worden nieuwe grondstoffen voor onder meer auto-onderdelen, opbergbakken, paletten, bloempotjes en emmers.


  PS (polystyreen) wordt onder meer gebruikt voor champignonbakjes en yoghurtpotjes. Ook de geschuimde schaaltjes voor vis en vlees behoren tot deze fractie. Ze worden onder meer gerecycleerd tot kapstokjes, fotokaders en andere plastic gebruiksvoorwerpen.


  Voor de recyclage van de gemengde harde plastics die niet apart gesorteerd kunnen worden, werkt Fost Plus onder meer samen met het gespecialiseerde bedrijf Ecoo dat de materialen recycleert voor industriële toepassingen, tuinafboordingen, compost- en bloembakken, zitbanken en verkeerseilanden.


  Folies en zakken


  Folie uit PE (polyethyleen) wordt onder meer gebruikt voor omverpakkingen van water of frisdranken of zakken voor compost en schors. Ook de PMD-zakken zelf behoren tot deze fractie. De folies worden gerecycleerd tot nieuwe folies voor diverse toepassingen, waaronder vuilniszakken en landbouwfolies. 

  Naast de PE-folies komen ook nog folies uit andere materialen op de markt, waaronder PP (polypropyleen). Ze worden onder meer gebruikt om producten zoals pasta, rijst, snoepjes en koeken te verpakken. Fost Plus werkt voor deze fractie samen met het gespecialiseerde bedrijf Ecoo dat de materialen recycleert voor diverse industriële toepassingen, tuinafboordingen, compost- en bloembakken, zitbanken en verkeerseilanden.

  Misschien wil je ook dit lezen?

  ecoo
  BlogCirculaire economie#wistjedat

  Hoe worden folies tot folies gerecycleerd?

  26/02/2024

  Danone
  BlogDesign4RecyclingCasestudy

  22 ton minder plastic in de Actimel-verpakkingen van Danone

  21/11/2023

  Maquette van de PC-installatie
  BlogRecyclerenNieuws

  Fost Plus en Indaver werken samen om yoghurtpotjes en schuimschaaltjes chemisch te recycleren

  09/11/2023

  Filao
  BlogCirculaire economieNieuws

  FILAO: eerste geïntegreerde ‘bottle-to-bottle’ PET-recyclagefabriek opent haar deuren in België

  16/10/2023

  Living Tomorrow
  BlogInnovatieNieuws

  Innovatie in afvalbeheer bij Living Tomorrow

  28/09/2023

  Statiegeld
  BlogOut of homeNieuws

  Samen voor slim statiegeld: tweede fase van pilootprojecten

  22/09/2023