Nieuws

Duurzaam verpakken: strategische prioriteit

 

Verpakkingen spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven en in onze economie. Maar hun impact roept ook steeds meer vragen op bij consumenten en overheden. Maar liefst 80% van de Belgen geeft aan dat er te veel (wegwerp)verpakkingen zijn. Hoewel in 2024 43% van de verpakkingen op de markt (door de leden van Fost Plus) herbruikbaar zijn, moet dit aandeel de komende jaren verder stijgen. Het belang van innovatieve en duurzame verpakkingssystemen, met een focus op preventie, hergebruik en recyclage, groeit verder.

Door in te zetten op innovatie doorheen de keten speelt Fost Plus een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie en een duurzamere maatschappij. Zo helpen we onze leden om hun verpakkingsontwerp te optimaliseren en de transitie naar herbruikbare verpakkingen te versnellen. In 2024 kwamen opnieuw minder eenmalige verpakkingen op de markt. Hoewel de economische conjunctuur ongetwijfeld een rol speelt, werpen de reductie-inspanningen van de leden duidelijk vruchten af. 

Nieuwe bronnen voor recycled content

De zoektocht naar nieuwe en hoogwaardige recyclagetoepassingen wordt erg belangrijk in het kader van de nieuwe Europese regelgeving PPWR, die het gebruik van gerecycleerde materialen in alle verpakkingen verplicht maakt. Voor PET-flessen of metalen drankblikjes zijn die doelstellingen – mits de nodige inspanningen – haalbaar. Voor andere materialen zoals polystyreen of polyethyleen is dat minder evident, omdat het mechanisch gerecycleerde materiaal niet geschikt is om levensmiddelen in te verpakken.


Een aantal innovatieve technologieën kunnen ons daarbij helpen. Zo zullen plastic verpakkingen in de nieuwe Plastics2Chemicals-installatie van Indaver getransformeerd worden tot monomeren die even zuiver zijn als virgin plastics – en dus ook geschikt zijn voor veeleisende toepassingen zoals voedingsproducten. Het HolyGrail 2030 initiatief onderzoekt dan weer het potentieel van digitale watermerken om materiaalstromen preciezer te sorteren, waardoor op de sorteerlijnen een onderscheid kan gemaakt worden tussen food- en non-foodverpakkingen. Dat maakt het mogelijk om voedingsverpakkingen één op één te recycleren.

Hergebruik: samen leren en innoveren

Herbruikbare verpakkingen maken langzaam maar zeker hun intrede in verschillende sectoren. Denk maar aan de herbruikbare bekers op festivals en evenementen. Toch gaat de introductie vaak gepaard met een aantal belangrijke uitdagingen – je vervangt niet zomaar de ene verpakking door de andere. Om van hergebruik op grote schaal een economisch en ecologisch positief verhaal te maken, is nood aan meer gestandaardiseerde verpakkingen en efficiënte logistieke systemen voor inzameling, transport en reiniging.
Dankzij onze centrale rol in het Belgische verpakkingslandschap zitten we in een unieke positie om de juiste partners samen te brengen. Zo kunnen we de ontwikkeling van herbruikbare verpakkingssystemen versnellen en de vele prille initiatieven een duwtje in de rug geven. Het Repaco-project brengt bijvoorbeeld alle Belgische retailers samen om herbruikbare verpakkingen voor groenten en fruit te onderzoeken. Met de Reduce & Re-Use MatchMaker lanceerden we dan weer een online platform dat organisaties helpt bij het vinden van partners voor hergebruik en preventie.
 

Ontdek in ons Activiteitenrapport hoe we bedrijven en organisaties helpen bij de transitie naar duurzamere verpakkingssystemen.

https://www.fostplus.be/sites/default/files/media/document/2025-06/Activiteitenverslag%202024.pdf