Als lid van Fost Plus dien je elk jaar een aangifte in voor alle huishoudelijke verpakkingen die je bedrijf op de markt brengt. Maar hoe en wanneer dien je die aangifte in? Wat als je voor de eerste keer aangifte doet? Hoe wordt je bijdrage berekend? Welke verpakkingen geef je aan bij Fost Plus? En wat zijn de verschillende aangiftemogelijkheden?

Hoe dien je jouw aangifte in?

Je dient je aangifte in via ons online aangiftesysteem MyFost. Inloggen doe je met een log-in en een paswoord dat je van Fost Plus krijgt of via itsme®.

Via MyFost kan je als lid van Fost Plus niet enkel je aangifte indienen maar ook facturen raadplegen, rapporten opvragen en je account beheren.

Wanneer dien je jouw aangifte in?

De deadline voor de jaarlijkse aangifte valt altijd op 28 februari voor de verpakkingen die je in het jaar daarvoor op de markt bracht. De aangifte voor de verpakkingen die je in 2021 op de markt hebt gebracht, dien je dus ten laatste op 28 februari 2022 in.

Dien je aangifte zeker op tijd in! Per maand vertraging riskeer je een boete die 1% bedraagt van de bijdrage van je laatste aangifte.

Wat met je eerste aangifte?

Na je aansluiting bij Fost Plus, dien je aan het begin van het volgende kalenderjaar je eerste aangifte in.

Je kan ook tot vijf jaar terug retroactief aansluiten bij Fost Plus, als je bedrijf bijvoorbeeld al langer verpakkingen op de markt brengt.

We nemen na de aansluiting sowieso meteen contact met je op en helpen je bij stap voor stap bij het indienen van je eerste aangifte.

Hoe wordt de bijdrage voor je bedrijf berekend?

De jaarlijkse bijdrage voor je bedrijf wordt berekend op basis van de Groene Punt-tarieven. Elk verpakkingsmateriaal krijgt een Groene Punt-tarief toegekend dat de effectieve kost van inzameling, sortering en recyclage weerspiegelt. Ook de opbrengsten die Fost Plus haalt uit de verkoop van de materialen worden in rekening gebracht.

Afhankelijk van het aangiftesysteem dat je kiest, worden de tarieven per kg of per eenheid toegepast.

De bijdrage bedraagt minimaal 100 euro. Wanneer je hinderlijke verpakkingen of verpakkingen van Klein Gevaarlijk Afval op de markt brengt, bedraagt je minimumbijdrage 250 euro. Wanneer je kiest voor een domiciliëring, krijg je 50 euro korting.

Voor de herbruikbare verpakkingen in je aangifte betaal je geen bijdrage. Wanneer je enkel herbruikbare verpakkingen aangeeft, betaal je de minimumbijdrage.

Raadpleeg de Groene Punt-tarieven voor de verschillende materialen

Welke verpakkingen geef je aan bij Fost Plus?

Je dient elk jaar een aangifte in bij Fost Plus voor alle huishoudelijke verpakkingen die je bedrijf op de markt brengt. Je geeft zowel je eenmalige als je herbruikbare verpakkingen aan.

Voor bedrijfsmatige verpakkingen moet je aansluiten bij Valipac. Wanneer je lid bent van Fost Plus en Valipac, kan je een gezamenlijke aangifte indienen via MyFost.

Meestal is het duidelijk of een element rond een product een verpakking is of niet. Duidelijke voorbeelden van verpakkingen zijn flessen, botervlootjes of blikjes. Ze hebben immers als enige functie het verpakken van het product.

Het wordt moeilijker als de verpakking een of meer bijkomende functies heeft of nadien voor een ander doel kan gebruikt worden zoals bijvoorbeeld een mosterdglas, een houder voor lippenstift of een kleerhanger.

Samen met de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) lijstte Fost Plus de verpakkingen op waarover vaak twijfel bestaat.

Het gebruik van het verpakte product bepaalt onder welke categorie de verpakking valt. De verpakking van een huishoudelijk product is dus huishoudelijk, de verpakking van een bedrijfsmatig product is bedrijfsmatig.

Sommige producten kunnen zowel huishoudelijk als bedrijfsmatig gebruikt worden:

  • Een televisietoestel is in de meeste gevallen een huishoudelijk product, maar het kan ook bedrijfsmatig gebruikt worden. Toch wordt de verpakking van een televisietoestel in beide gevallen als een huishoudelijke verpakking beschouwd.
  • Voor bepaalde producten speelt het volume een rol. Drankverpakkingen met een inhoud van minder dan 20 liter worden bijvoorbeeld als huishoudelijk beschouwd. Drankverpakkingen met een inhoud boven de 20 liter zijn bedrijfsmatig. Voor een product als mayonaise ligt de grens op 1,2kg.

Fost Plus en Valipac stelden een lijst op met producten waarover twijfel kan bestaan en waarin wordt vastgelegd tot welke categorie ze behoren.

Een herbruikbare verpakking is een verpakking die bestemd en ontworpen is om binnen haar levensduur een minimum aantal omlopen te maken. Dat betekent dat ze opnieuw kan gevuld worden of gebruikt worden voor hetzelfde doel. De verpakking moet hiervoor aan bepaalde technische vereisten voldoen en opgenomen zijn in een systeem dat het hergebruik mogelijk maakt.

Voorbeelden zijn drankflessen waarvoor statiegeld betaald wordt, herbruikbare kassazakjes of europallets.

Voor herbruikbare verpakkingen geldt enkel de informatieplicht. Je kan deze plicht vervullen door je aan te sluiten bij Fost Plus (huishoudelijke verpakkingen) of Valipac (bedrijfsmatige verpakkingen). Je kan je verpakkingen ook rechtstreeks bij de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) aangeven.

Een serviceverpakking is een verpakking die gebruikt wordt om goederen of diensten aan de consument aan te bieden. Deze verpakkingen worden meestal pas aangebracht op het ogenblik van verkoop aan de consument.

Voorbeelden van serviceverpakkingen zijn broodzakken, inpakpapier, pizzadozen, potjes voor fijne vleeswaren, zakjes die meegegeven worden aan de kassa, wegwerpdrinkbekers, enzovoort.

Een multipack is een huishoudelijke verpakking die verschillende individueel verpakte producten verzamelt en bestemd is om op die manier aan de consument te verkopen. De consument kan deze verzamelverpakking of multipack verwijderen zonder dat dit de kenmerken van de individuele producten beïnvloedt. Denk bijvoorbeeld aan de omverpakking rond plastic drankflessen of individueel verpakte koekjes.

Hoe geef je verschillende types verpakkingen aan?

Afhankelijk van de sector waarin je actief bent, de grootte van je bedrijf en het type verpakkingen die je op de markt brengt, zijn er verschillende manieren om je verpakkingen aan te geven. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden. Waar nodig kan je de verschillende aangiftetypes ook combineren.

Elk lid van Fost Plus kan een detailaangifte indienen. Bij de detailaangifte wordt je bijdrage berekend op basis van het aantal verpakkingen dat je op de markt brengt en de exacte samenstelling ervan. Daardoor ligt de bijdrage die je betaalt ook heel dicht bij de werkelijke kost van inzameling, sortering en recyclage. Per type verpakking dat je op de markt brengt, maak je een verpakkingsfiche op. Daarin vermeld je informatie over het verpakte product, het gewicht en de gebruikte materialen.
 

Voor een aantal verpakkingen voorzien we standaardreferenties die gebaseerd zijn op het gemiddelde gewicht en de gemiddelde samenstelling van de verpakking. In dit vereenvoudigde aangiftesysteem hoef je van elke referentie enkel nog het aantal verpakkingen op te geven dat je op de markt hebt gebracht.

Voor een aantal specifieke verpakkingen kan je kiezen om je aangifte te baseren op het gewicht van de verpakkingen. In dit vereenvoudigde aangiftetype geef je voor elk verpakkingsmateriaal dat je op de markt brengt het totale gewicht aan, waarop vervolgens je bijdrage berekend wordt.

Deze aangifte is beschikbaar voor de volgende verpakkingstypes:

Serviceverpakkingen: verpakkingen die worden aangebracht in het verkooppunt, meestal op het moment van de aankoop. Typische voorbeelden zijn broodzakken, inpakpapier, pizzadozen, potjes voor vleeswaren, kassazakjes en wegwerpbekers.

Je betaalt per verpakking die je op de markt brengt een vaste, forfaitaire bijdrage. Die bijdrage wordt per productcategorie bepaald en jaarlijks aangepast.

Na het indienen van je eerste aangifte kan je in bepaalde gevallen je volgende aangiftes laten berekenen op basis van de omzet van je bedrijf. Je geeft dan jaarlijks het omzetcijfer van je bedrijf op en je bijdrage wordt eenvoudig berekend op basis van de evolutie van je omzet.

Je twijfelt over de aangifte van een specifieke verpakking?


Fost Plus helpt je graag verder. Neem contact op met onze helpdesk op + 32 (0)2 775 03 58 of e-mail naar members@fostplus.be.
 

Misschien wil je ook dit lezen?

MyFost leden
Leden

Nieuw aangiftesysteem voor verpakkende bedrijven

25/06/2021

Activiteitenverslag Fost Plus 2020
Nieuws

Bijna 95% van het huishoudelijk verpakkingsafval gerecycleerd! 

12/05/2021

Webinar
Nieuws

Terugblik: webinar recyclagecijfers 2020

21/06/2021