Artificiële intelligentie, een hefboom voor betere bronsortering

 

Hoe kan artificiële intelligentie de consument helpen beter te sorteren?

 

Om sorteertwijfels over verpakkingen weg te nemen, werkt Fost Plus aan een innovatieproject dat artificiële intelligentie integreert in de website betersorteren.be. Aan de hand van een scan van de verpakking, krijgt de consument informatie over hoe de verpakking gesorteerd moet worden. Hoewel het project vandaag nog in de kinderschoenen staat, maakt het deel uit van een breder innovatietraject voor heel de recyclageketen. 

Sorteertwijfels, we hebben ze allemaal wel eens. Zeker wanneer het gaat over verpakkingen die we minder frequent gebruiken. Uit recent onderzoek blijkt dat tandpasta, aluminium schaaltjes van kant-en-klare maaltijden en metalen spuitbussen het vaakst twijfel zaaien. Er bestaat al de website betersorteren.be die uitkomst kan bieden. Maar het kan altijd beter. Fost Plus werkt daarom aan een integratie met artificiële intelligentie die, op termijn, aan de hand van een scan van de verpakking de juiste sorteerinstructie moet aangeven.  

 

Testdata verzamelen

Fost Plus ging nam technologiebedrijf ML6 onder de arm. Op basis van reeds beschikbare informatie over de sorteerboodschap werd een algoritme geprogrammeerd. Om artificiële intelligentie te trainen is echter data nodig, veel data. Het systeem moet in staat gesteld worden om verpakkingen met en zonder barcode te herkennen in zeer diverse omstandigheden en omgevingen. Denk aan een verkreukelde verpakking, een vuile verpakking of slechte belichting. Accuraatheid van de AI wordt bepaald door tests met testdata. Testdata in dit geval zijn verpakkingen waarvan je 100% zeker bent van de sorteerinstructie. Als een grote hoeveelheid testdata verwerkt worden door het algoritme en de predictie is steeds dezelfde als de werkelijke uitkomst, dan is het systeem even slim als de specialist binnen die parameters.

Om relevantie testdata op grote schaal te bekomen, werd Sortscan ontwikkeld: een crowdsourcing platform om sneller meer echte consumentendata te verzamelen. Dat wil zeggen: verpakkingen in de staat zoals wij ze weggooien. Om de data te verzamelen, gebruiken we gamification. Sortscan is een spel waarbij de gebruiker uitgedaagd wordt om de AI te verslaan, door foto’s van verpakkingen op te laden. De app stelt dan een sorteerinstructie voor, waarna de gebruiker aangeeft of ze hiermee akkoord gaan. De app wordt over de periode in de App Store en via Google Play gelanceerd. 

 

Een performante recyclageketen start bij de sorteerhandeling van de consument. Met huis-aan-huis inzameling en een eenvoudige sorteerboodschap maken we het hen zo makkelijk mogelijk. Niettemin zullen er altijd sorteertwijfels bestaan. Digitale oplossingen en nieuwe technologieën laten ons toe oplossingen op maat te bieden en de recyclageketen verder te innoveren.

Processen trapsgewijs verbeteren 

Innovatie is een drijver van de werking van Fost Plus. Innovatie biedt immers meerwaarde in de operationele efficiëntie en opent deuren. Fost Plus lanceerde eerder al een testproject met artificiële intelligentie in de sorteercentra, wat moet toelaten om onze processen te verbeteren en onze hoge kwaliteitsstandaarden te behouden. Het ultieme doel is daar om via machine learning de sorteerprocessen gradueel te verbeteren. Met de integratie van artificiële intelligentie in betersorteren.be willen we ervoor zorgen dat een maximaal aantal verpakkingen al in de juiste fractie terecht komen voor de inzameling. 

 

Wil je meer weten over hoe technologische vooruitgang het sorteren kan verbeteren? Download onze White Paper