Eens verpakkingen – zowel eenmalige als herbruikbare verpakkingen – het einde van hun levensduur bereiken, zetten we alles op alles om zoveel mogelijk grondstoffen te recupereren. Daarvoor moet de eindelevensfase al van in het verpakkingsontwerp meegenomen worden.

Ecodesign

Uitfasering niet-recycleerbare verpakkingen tegen eind 2025 

De Belgische bedrijfswereld nam in 2019 al vrijwillig het initiatief om tegen eind 2025 enkel nog recycleerbare verpakkingen op de markt te brengen. Daarmee lopen we voor op de Europese doelstellingen, die dit pas tegen 2030 opleggen. De afgelopen jaren investeerden onze leden dan ook volop in de verduurzaming van hun verpakkingen. Daarbij lag de focus onder meer op de omschakeling van multilaagverpakkingen naar mono-materialen en het uitfaseren van materialen die de sorteer- en recyclageprocessen bemoeilijken.Die inspanningen zijn hun vruchten aan het afwerpen. In 2023 daalde het volume aan niet-recycleerbare verpakkingen op de Belgische markt onder de 9 000 ton, terwijl die in 2019 nog meer 20 000 ton bedroeg. Die evolutie zal zich in 2024 en 2025 versterkt zal doorzetten, waardoor we eind 2025 de laatste niet-recycleerbare verpakkingen zullen zien verdwijnen uit de winkelrekken.


En wat na 2025?

Maar ook na 2025 zullen bedrijven hun inspanningen verder moeten opdrijven om de ambitieuze doelstellingen uit de nieuwe Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) van Europa te behalen. Daarbij is recyclage niet langer de heilige graal – de focus komt steeds meer op preventie en hergebruik te liggen. Ook het gebruik van gerecycleerde materialen in nieuwe producten en verpakkingen wordt verder wettelijk verankerd.

Tegelijk zien we ook verstrengde recyclagedoelstellingen. Zo zal het niet langer voldoende zijn dat de verschillende onderdelen van een samengestelde verpakking recycleerbaar zijn, maar dat ook het geheel eenvoudig kan gerecycleerd worden. Het belang van efficiënte en gebruiksvriendelijke inzamelsystemen zal verder toenemen om een effectieve recyclage te garanderen, net als de ontwikkeling van nieuwe recyclagetechnologieën en -capaciteit.


Wat doet Fost Plus concreet?

We ontwikkelden door de jaren heen een uitgebreid aanbod aan diensten om bedrijven te helpen bij het verduurzamen van hun verpakkingen. Daarnaast stimuleren we bedrijven ook via de eco-modulatie van de Groene Punt-tarieven. Moeilijk of niet-recycleerbare verpakkingen krijgen daarbij een sterk verhoogd tarief opgelegd.

Een greep uit ons dienstenaanbod:

  • Design4Recycling guidelines
  • Best practices
  • Verpakkingsdiagnoses
  • Workshops
  • Benchmarks

Ontdek ons volledige dienstenaanbod.

Misschien wil je ook dit lezen?

Green Dot
BlogGroene Punt-tarievenNieuws

Duurzaamheid loont – alles over de Groene Punt-tarieven 2025

26/09/2024

Roadmap Duurzaam Verpakken
BlogCirculaire economieNieuws

Verpakkingen zijn geen afval maar een waardevolle grondstof

13/08/2024

Colruyt
BlogEcodesignCasestudy

De zwarte kleur op basis van carbon black vormt een uitdaging voor recyclage

05/07/2024

Frosch
BlogEcodesignCasestudy

Frosch – Een revolutionaire sproeikop

04/07/2024

Purina one
BlogEcodesignCasestudy

Nestlé – Een nieuwe generatie verpakkingen voor Purina

28/06/2024

Colruyt situ
BlogEcodesignCasestudy

Colruyt Group maakt komaf met hinderlijke verpakkingen

17/06/2024