Verpakking is er in de eerste plaats om producten te beschermen en optimaal te bewaren. Bedrijven gebruiken geen verpakking wanneer we die niet nodig hebben en beperken het gebruik van materialen tot wat strikt noodzakelijk is. Niet meer en niet minder.

Preventie

Focus op primaire functies

  • Verpakkingen beschermen producten tegen fysieke schade en de negatieve invloed van licht, lucht en vocht.
  • Verpakkingen kunnen de levensduur en houdbaarheid van producten verlengen. Dat is het meest evident bij voedingsproducten, meer geldt evengoed voor andere productcategorieën.
  • Verpakkingen bevatten de nodige informatie over de productie, het gebruik en de ingrediënten van producten. Logo’s en visuele elementen maken het product eenvoudig herkenbaar in de winkel.
  • Verpakkingen vergemakkelijken transport, distributie en opslag van producten en verhogen het gebruiksgemak voor consumenten. Ze helpen ook om oneigenlijk en onveilig gebruik tegen te gaan of verspilling bij het gebruik te vermijden.

Een goede preventiestrategie gaat met al deze elementen aan de slag om verpakkingen te ontwerpen die met een minimum aan materialen maximaal scoren. Zo zagen we door de jaren heen het volume en het gewicht van plastic drankflessen systematisch verder dalen dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen. We zien ook dat bedrijven waar mogelijk steeds meer overbodige elementen verwijderen, zoals deksels, sleeves of folies.


Wat doet Fost Plus concreet?

  • Guidelines en best practices. We bieden producenten advies en coaching om hun verpakking verder te reduceren. Zo helpen we hen om volume en gewicht te beperken zonder het risico op verspilling te verhogen en de meest geschikte materialen te selecteren voor elke toepassing.
  • Meldpunt Oververpakking. Consumenten kunnen via onze website melding maken van verpakkingen die ze overbodig of overmatig vinden. Zo houden we de vinger aan de pols en krijgen we heel wat nuttige feedback uit het veld. We blijven in het Meldpunt investeren om nog sneller in te spelen op hun vragen.

Misschien wil je ook dit lezen?

Colruyt
BlogDesign4RecyclingCasestudy

De zwarte kleur op basis van carbon black vormt een uitdaging voor recyclage

05/07/2024

Frosch
BlogDesign4RecyclingCasestudy

Frosch – Een revolutionaire sproeikop

04/07/2024

Purina one
BlogDesign4RecyclingCasestudy

Nestlé – Een nieuwe generatie verpakkingen voor Purina

28/06/2024

Colruyt situ
BlogDesign4RecyclingCasestudy

Colruyt Group maakt komaf met hinderlijke verpakkingen

17/06/2024

PMD sorteercentrum Indaver
BlogDesign4RecyclingNieuws

Hinderlijke verpakkingen – update december 2023

18/12/2023

Danone
BlogDesign4RecyclingCasestudy

22 ton minder plastic in de Actimel-verpakkingen van Danone

21/11/2023