Duurzaam verpakken is een belangrijke maatschappelijke opdracht voor Fost Plus en haar leden. Door in te zetten op preventie, hergebruik én recyclage streven we naar verpakkingssystemen en materiaalketens waarin grondstoffen niet langer verloren gaan maar maximaal ingezet worden in een oneindige keten. We zorgen ervoor dat iedereen betrokken wordt bij deze transitie: burgers, overheden, kennisinstellingen en bedrijven.

Naar een circulaire verpakkingseconomie

Een circulaire economie is een economie waarin voorwerpen en grondstoffen niet langer verloren gaan als afval maar zo lang mogelijk – liefst oneindig – in de economische kringloop kunnen blijven. Preventie, hergebruik én recyclage zullen hierin een rol spelen. Want inderdaad, om een antwoord te bieden op verschillende consumptiebehoeftes en -momenten van de burger zullen verpakkingssystemen – eenmalige, herbruikbare en verpakkingsloze – complementair moeten zijn. En ze moeten in elk geval elk apart en allemaal samen duurzamer worden.

  Preventie

  PREVENTIE

  Beperken tot wat strikt noodzakelijk is 

  Verpakking is er in de eerste plaats om producten te beschermen en optimaal te bewaren. Bedrijven gebruiken geen verpakking wanneer we die niet nodig hebben en beperken het gebruik van materialen tot wat strikt noodzakelijk is. Niet meer en niet minder. We onderzoeken samen met hen verpakkingsvrije businessmodellen voor specifieke toepassingen.

  MEER

  Hergebruik

  HERGEBRUIK

   
  Van eenmalig naar herbruikbaar

  We maken de shift van eenmalige naar herbruikbare verpakkingen voor toepassingen waar dat milieuvoordeel kan opleveren. We ondersteunen de ontwikkeling van efficiënte en gebruiksvriendelijke logistieke systemen en innovatieve businessmodellen die de economische haalbaarheid kunnen verbeteren.

  MEER
   

  Ecodesign

  ECODESIGN

  Grondstoffen recupereren na gebruik

  Eens verpakkingen – zowel eenmalige als herbruikbare verpakkingen – het einde van hun levensduur bereiken, zetten we alles op alles om zoveel mogelijk grondstoffen te recupereren in efficiënte en duurzame kringlopen.  Daarvoor moet de eindelevensfase al van in het verpakkingsontwerp meegenomen worden.

  MEER

  Fost Plus als drijvende kracht

  Fost Plus wil de transitie naar een duurzaam materialenbeheer vergemakkelijken en versnellen.

  • Data en rapportering. Via de aangiftes van onze leden, brengen we vandaag al de verpakkingsvolumes en recyclagecijfers in kaart voor de Belgische markt. Op dezelfde manier verzamelen we ook gegevens over de verpakkingsreducties die bedrijven realiseren en de inzet van herbruikbare verpakkingen zodat we wettelijke doelstellingen kunnen opvolgen en rapporteren aan de overheid.
  • Bedrijven ondersteunen in transitie. We ondersteunen producenten bij de verduurzaming van hun verpakkingen en het behalen van hun wettelijke doelstellingen op het vlak van preventie, hergebruik en recyclage. We breiden ons dienstenaanbod verder uit, van advies en individuele coaching tot de ontwikkeling van best practices. 
  • Innovatie stimuleren. Nieuwe systemen, businessmodellen en technologieën zullen de komende jaren een belangrijke rol spelen. Waar nog onvoldoende expertise aanwezig is, brengen we het volledige ecosysteem samen om stappen vooruit te zetten, onder meer via pilootprojecten of onderzoekstrajecten.

  Misschien wil je ook dit lezen?

  Colruyt
  BlogDesign4RecyclingCasestudy

  De zwarte kleur op basis van carbon black vormt een uitdaging voor recyclage

  05/07/2024

  Frosch
  BlogDesign4RecyclingCasestudy

  Frosch – Een revolutionaire sproeikop

  04/07/2024

  Purina one
  BlogDesign4RecyclingCasestudy

  Nestlé – Een nieuwe generatie verpakkingen voor Purina

  28/06/2024

  Colruyt situ
  BlogDesign4RecyclingCasestudy

  Colruyt Group maakt komaf met hinderlijke verpakkingen

  17/06/2024

  PMD sorteercentrum Indaver
  BlogDesign4RecyclingNieuws

  Hinderlijke verpakkingen – update december 2023

  18/12/2023

  Danone
  BlogDesign4RecyclingCasestudy

  22 ton minder plastic in de Actimel-verpakkingen van Danone

  21/11/2023