De Click

Zwerfvuil – de mentale Click

Doelstelling

Met de Click wil Fost Plus een nieuwe norm zetten inzake openbare netheid door burgers positief te motiveren en te belonen voor hun goed gedrag. Tegelijk bieden we steden en gemeenten een nieuwe tool in hun strijd tegen zwerfvuil.

Context

Naar schatting komt er per inwoner jaarlijks 2,77 kg zwerfvuil op straat of in de natuur terecht. Een bron van ergernis voor velen en schadelijk voor ons leefmilieu. Bovendien bevat het zwerfvuil heel wat verpakkingsmaterialen die perfect gerecycleerd kunnen worden.

Aanpak

Fost Plus mikt met de Click op de actieve participatie van burgers in de strijd tegen zwerfvuil. Door hen te belonen voor hun goed gedrag willen we hen de ‘klik’ laten maken om geen afval op de grond te gooien of te laten liggen. Het concept is eenvoudig: telkens ze een verpakking of een ander stuk afval in de (juiste) afvalbak gooien, kunnen ze die via een app op hun smartphone scannen. Daarmee sparen ze punten – de zogenaamde Circular UCoins – die ze vervolgens kunnen inwisselen bij lokale handelaars.

De Haan tekende in de zomer van 2020 als eerste gemeente in op een proefproject van de Click. Ondanks de beperkingen vanwege de coronamaatregelen leverde dit eerste project al meteen veelbelovende resultaten op. De inhoud van de straatvuilnisbakken werd naar een speciaal voorsorteercentrum gebracht om de laatste recycleerbare verpakkingen uit het restafval te sorteren. Zo kunnen ook die verpakkingen alsnog in het reguliere recyclagecircuit van PMD opgenomen worden.

De Click telt intussen 75.000 gebruikers, die samen al meer dan 650.000 keer geclickt hebben. Negen gemeenten en steden doen inmiddels mee, net als een aantal grote bedrijven zoals Jacobs Douwe Egberts en Coca-Cola. Het initiatief krijgt ook de steun van organisaties als Natuurpunt en de app werd geïntegreerd in de KBC Mobile-app. De Click groeit op die manier stilaan uit tot een echte maatschappelijke beweging.

Partners

Fost Plus

Aalst

Blankenberge

De Haan

Genk

Middelkerke

Namur

Torhout

Tournai

Tijdsduur

Vanaf 2020