Nieuws

Anderlecht, de eerste Brusselse gemeente die de Click maakt!

 

In samenwerking met Fost Plus en Net Brussel wil Anderlecht als eerste gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het participatieve project ‘de Click’ lanceren. De doelstelling is eenvoudig: ervoor zorgen dat recyclage en openbare netheid hand in hand gaan dankzij een app die het juiste gedrag beloont. Met de deelname van de eerste Brusselse gemeente komt Fost Plus weer een stap dichter bij zijn doel om de Click nationaal uit te rollen. 

Het vernieuwende project van de Click, dat openbare netheid wil bevorderen, is er in de zomer van 2021 in geslaagd om 3 badplaatsen aan de Belgische kust, naast Antwerpen en Namen, te overtuigen; daarnaast was het ook te gast op specifieke evenementen zoals het wereldkampioenschap wielrennen. 

Het principe is eenvoudig: goed gedrag inzake openbare netheid en zwerfvuil aanmoedigen. De Click wil iedereen aanmoedigen om elke verpakking van consumptie onderweg of afval dat op straat ligt in de juiste vuilnisbak te stoppen. Met behulp van de app kunnen burgers een foto van het afval nemen of de streepjescode scannen. Telkens als ze dit doen, worden ze beloond met virtuele munten, zogenaamde Circular UCoins, die ze dan kunnen omruilen bij handelaars in de deelnemende gemeente. 

Anderlecht is dus de eerste Brusselse gemeente die de stap heeft gezet. Allan Neuzy, schepen van Openbare Netheid, en burgemeester Fabrice Cumps zijn verheugd over deze samenwerking, omdat deze zal helpen om specifieke zones aan te pakken, maar ook de plaatselijke handel zal ondersteunen. 

Steven Boussemaere, Director Innovation & Business Development bij Fost Plus, wil het project van de Click graag verspreiden over het hele Belgische grondgebied. Op die manier wil hij immers bijdragen tot de ambitie van Fost Plus om ervoor te zorgen dat elke weggegooide verpakking kan worden gerecycleerd. De app telt al meer dan 12.000 gebruikers, samen goed voor ongeveer 23.500 Clicks!