Nieuwe PMD-sorteercentra

Geavanceerde technologie voor de Nieuwe Blauwe Zak

Doelstelling

Om de verpakkingen uit de Nieuwe Blauwe Zak te sorteren, worden vijf nieuwe, geavanceerde sorteercentra in gebruik genomen. Ze bevinden zich op strategische locaties over heel België, waardoor we het transport van de ingezamelde verpakkingen kunnen beperken. Met de nieuwe sorteercentra creëren we ook heel wat nieuwe, duurzame jobs in eigen land.

Context

De Nieuwe Blauwe Zak heeft een grote impact op de achterliggende recyclageketen. Niet alleen is er meer capaciteit nodig, ook de samenstelling van PMD verandert ingrijpend, met heel wat nieuwe verpakkingen en materialen. Die maken het sorteerproces een stuk complexer. Er was dan ook nood aan een volledige vernieuwing van de PMD-sorteercentra.

Aanpak

Fost Plus selecteerde op basis van uitgebreide offerte-aanvragen vijf partners om de sorteercentra voor de Nieuwe Blauwe Zak te bouwen. Vandaag zijn de vijf sorteercentra volledig operationeel: Indaver (Willebroek), Prezero (Evergem), Sitel (Engis), Valtris (Charleroi) en Val’Up (Ghlin).

Waar het aantal types plastic in de blauwe PMD-zak vroeger beperkt was tot twee soorten – flessen en flacons uit PET en HDPE – komen daar nu ook verpakkingen in polypropyleen (PP), polystyreen (PS), PET-schaaltjes en folies bij. Die maken het sorteerproces een stuk complexer. De nieuwe sorteercentra combineren daarom heel wat nieuwe en bestaande technologieën, waaronder trommelzeven, windshifters en infraroodcamera’s. De PMD-verpakkingen worden uitgesorteerd in zestien homogene fracties, klaar voor verdere recyclage.

Ze bieden ook de nodige flexibiliteit om de inzamelscenario’s in de toekomst verder te verfijnen en uit te breiden. Zo worden ondoorzichtige, opake PET-verpakkingen sinds begin 2023 als een aparte stroom uitgesorteerd, naast de ongekleurde, blauwe en gekleurde PET-flessen. Voor de drankencapsules – die sinds begin 2023 bij PMD mogen – werd een extra wervelstroomscheiding geïmplementeerd waarmee we ook kleine aluminium verpakkingen kunnen capteren. Naarmate recyclagetechnologieën en -markten evolueren kan de Nieuwe Blauwe Zak nog verder opengesteld worden voor bijkomende verpakkingen.

Partners

Fost Plus

Indaver, Prezero, Sitel, Valtris, Val’Up

Tijdsduur

2019-2030