Living Tomorrow

Zo sorteren we in 2030 – een tipje van de sluier

Doelstelling

De circulaire economie is in volle evolutie. Elke dag verschijnen nieuwe technologieën en mogelijkheden om meer materialen in de kringloop te houden. Via ons partnership met Living Tomorrow houden we de vinger aan de pols en kunnen we onze nieuwste bevindingen delen met een breed publiek. Het geeft ons ook de kans om samen met andere bedrijven en organisaties te werken aan projecten voor een duurzame en circulaire toekomst.

Context

Living Tomorrow is een innovatieplatform dat bedrijven en organisaties samenbrengt in een ecosysteem om innovatie te versnellen. Het platform werkt rond een aantal specifieke thema’s waaronder Smart Mobility, Smart Home, Smart Healthcare en Smart Work. Fost Plus werd in 2021 partner van Living Tomorrow.

Aanpak

In september 2023 opende Living Tomorrow een gloednieuwe Innovatiecampus in Brussel. Bezoekers kunnen er nieuwe technologieën en concepten zelf testen en beleven. Ze ontdekken spelenderwijs hoe hun leven er in 2030 zou kunnen uitzien.

Fost Plus ontwikkelde voor de Innovatiecampus een slim afvaleiland dat consumenten helpt bij het sorteren van afval in een buitenshuis omgeving. Je scant je verpakking en de vuilnisbak vertelt je meteen waar je die best kan sorteren. Super-eenvoudig voor de gebruiker, maar de technologie erachter is best wel geavanceerd. Zo maakt de slimme afvalbak maakt gebruik van artificiële intelligentie om de verpakkingen te herkennen. Het is een perfect voorbeeld van hoe technologie ons leven eenvoudiger maakt, en tegelijk ook duurzamer.

Daarnaast bieden we bezoekers ook een blik achter de schermen van onze vijf nieuwe, geavanceerde PMD-sorteercentra. Die werden specifiek gebouwd om de inhoud van de blauwe PMD-zak in verschillende stromen uit te sorteren, klaar voor recyclage. Via virtual reality worden bezoekers ondergedompeld in het sorteer- en recyclageproces van de verpakkingen. Op die manier krijgen ze een beter inzicht in het hele proces en maken ze kennis met heel wat nieuwe technologieën.

Onze samenwerking met Living Tomorrow is niet beperkt tot de twee installaties op de Innovatiecampus. Achter de schermen zijn we ook actief betrokken in verschillende werkgroepen en projecten rond duurzaamheid, innovatie en circulaire economie. Wordt vast en zeker vervolgd.

Partners

Fost Plus

Living Tomorrow

Tijdsduur

2021-2025