Nieuws

Torhout kiest voor de gamificatie van de Click om zwerfvuil tegen te gaan!

 

De gemeente Torhout sluit zich aan bij de Click, het innovatieve project van Fost Plus dat zwerfvuil wil tegengaan met een beloningssysteem. In samenwerking met Fost Plus wil de gemeente Torhout vooral jongeren bereiken, een doelgroep die klassieke acties minder smaakt. Het gamificatieluik van de Click is hen dan ook echt op het lijf geschreven. Om deze samenwerking in de kijker te zetten, worden bepaalde vuilnisbakken in de stad aangekleed in de kleuren van de Click om de aandacht van bewoners en bezoekers te trekken.

Dat is bijvoorbeeld het geval met de mobiele vuilnisbak in de stationsbuurt, een gekende hotspot voor zwerfvuil. De Click is dus een positieve benadering in de directe omgeving van jongeren, gericht op de gewenste sociale normen

De Click is een innovatief en ambitieus project dat een gedragsverandering teweeg wil brengen op het vlak van afval op de openbare weg. Via de app wordt iedereen aangemoedigd om afval van ‘on-the-go’-consumptie of afval dat op straat ligt in de juiste vuilnisbak te gooien. De app is gemakkelijk te gebruiken: je scant gewoon de streepjescode van de verpakking of neemt een foto van het afval en gooit het nadien in een openbare vuilnisbak. Deze daad van burgerschap wordt beloond met Circular UCoins, virtuele punten die je kunt inwisselen voor een cadeaubon van de stad Torhout of andere interessante voordelen bij partners van de Click.

Moderne uitdagingen vragen om moderne oplossingen. Iedereen weet dat zwerfvuil niet aanvaardbaar is, maar ondanks alles ligt het vaak op de grond. Met de Click helpen we iedereen inzien dat afval waardevol is omdat het gerecycleerd kan worden. Zo'n beloningsproject sluit aan bij de ambities van Fost Plus, namelijk garanderen dat elke verpakking gerecycleerd wordt.

Heel wat andere steden en gemeenten, bedrijven en organisaties zijn al aangesloten bij de Click. Clicken kan in heel België. Op 24 april 2023 telde de Click 76.000 gebruikers, samen goed voor 692.000 Clicks of afval dat in de juiste vuilnisbak terechtgekomen is.