Museum van het Waalse Leven opent tentoonstelling over afval

 

Eind januari 2023 werd de tentoonstelling ORDURES (vuilnis) geopend in het Museum van het Waalse Leven in Luik. Daarin wordt de rol van ons afval en zijn levenscyclus belicht, voor en na we het weggooien. De informatieve tentoonstelling wil het grote publiek doen stilstaan bij wat afval is. Ze wil mensen iets bijbrengen over de aard, de gevaren, de verwerking en de impact van afval. Fost Plus bezorgde het museum informatie over het inzamel- en sorteerproces voor huishoudelijke verpakkingen in België.

 

Inhoud van de tentoonstelling

Tegenwoordig blijft iets weggooien niet zonder gevolgen. Afval moet worden verzameld, gesorteerd, gerecycleerd, verbrand en ergens worden gestort. Als we de afvalberg willen verkleinen, moeten burgers beter worden geïnformeerd en zich bewust worden van het probleem. Zo nemen wij deel aan burgeracties waarbij mensen zwerfvuil gaan rapen in de natuur of stimuleren we de nieuwe trend van ‘zero waste’: in plaats van watjes te gebruiken om make-up te verwijderen, die meteen worden weggegooid en daarna verbrand, gebruiken veel mensen nu katoenen doekjes.
De tentoonstelling is zeer mooi in scène gezet en neemt je mee naar verschillende werelden waarin de levenscyclus van ons afval wordt getoond: weggooien, sorteren, recycleren, storten, opruimen, herstellen, hergebruiken, opnieuw in dienst nemen. Elke ruimte is gewijd aan een specifieke wereld, waarin je bijleert over dat universum. De tentoonstelling wil bezoekers een ludieke en interactieve ervaring bieden.

Je wordt uitgenodigd om de situatie waarin we ons bevinden te beoordelen en meer stil te staan bij je consumptiegedrag.

 

Samenwerking met Fost Plus

Als motor voor de recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België vonden we het bij Fost Plus belangrijk om samen te werken met het Museum van het Waalse Leven. Burgers bewuster maken van sorteren, recycleren en een meer circulaire economie is een van onze missies.
Onze bijdrage bestond onder meer uit het doorgeven van cijfers over de recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België. Enkele voorbeelden: 89,9% van de verpakkingen die door de leden van Fost Plus op de markt werden gebracht in 2021 werden gerecycleerd; en voor 80% daarvan gebeurde dat in ons eigen land!
De ludieke tentoonstelling wakkert op een leuke manier het bewustzijn aan van bezoekers. Zo zijn er spelletjes waar je verkeerd gesorteerde items uit vuilnisbakken moet halen of leer je de betekenis van de verschillende pictogrammen op onze verpakkingen.

Naast de samenwerking met Fost Plus worden ook andere partners in de tentoonstelling belicht, zoals BeWaPP (zwerfvuilacties) en Intradel (inzameling van huishoudelijk afval).

 

Zin gekregen om bij te leren over de wereld van afval? Kom dan zeker naar deze tentoonstelling! Ze is geschikt voor kinderen en volwassenen. Klik hier voor meer informatie.