Nieuws

Genk maakt de Click!

 

De stad Genk voert de strijd tegen zwerfvuil op door de Click, het beloningssysteem van Fost Plus, in te voeren. Voortaan zal iedereen die er zijn eigen afval of opgeruimd afval scant en in de juiste vuilnisbak gooit virtuele punten krijgen. De punten kunnen worden omgezet in krediet op de ‘Doe es Genk’-kaart, een geschenkkaart die bij handelaars van de stad aanvaard wordt.

De Click is een innovatief en ambitieus project dat een gedragsverandering teweeg wil brengen op het vlak van afval op de openbare weg. Via de app wordt iedereen aangemoedigd om afval van ‘on-the-go’-consumptie of afval dat op straat ligt in de juiste vuilnisbak te gooien. De app is gemakkelijk te gebruiken: je scant gewoon de streepjescode van de verpakking of neemt een foto van het afval en gooit het nadien in een openbare vuilnisbak. Deze daad van burgerschap wordt beloond met Circular UCoins, virtuele punten die je kan inwisselen bij organisaties die aan de actie deelnemen. Zo worden burgers via de Click gemotiveerd om het juiste gedrag aan te nemen.

Genk onderneemt al heel wat initiatieven om de stad netter en leefbaarder te maken. Uit enquêtes bij bewoners, handelaars en bezoekers bleek dat mensen zich bijvoorbeeld nog storen aan rondslingerende sigarettenpeuken. De stad heeft daar meteen op ingespeeld door openbare asbakken met duidelijke signalisatie te plaatsen.
De stad Genk begrijpt dus heel goed dat ze een belangrijke rol kan spelen om zwerfvuil te voorkomen. Daarnaast vindt ze dat het ook de verantwoordelijkheid is van haar burgers. Het doel is om het hen makkelijk te maken. De Click zorgt dus voor het duwtje in de rug, zodat iedereen beter kan optreden tegen zwerfvuil.
Met de Click zet de stad Genk dus weer een stapje verder naar een stad waar het aangenaam leven is!

Met de Click helpen we iedereen inzien dat afval waardevol is, bijvoorbeeld omdat het gerecycleerd kan worden. Het is onze ambitie om ervoor te zorgen dat elke verpakking kan worden gerecycleerd. Maar daarvoor moet alles worden ingezameld. Dankzij het beloningssysteem van de Click kunnen we iedereen aansporen om het juiste te doen: zijn eigen verpakkingen correct weggooien en zwerfvuil opruimen.