Nieuws

Doornik maakt de Click!

 

Doornik maakt de Click en sluit zich aan bij dit innovatieve project dat bijdraagt aan de openbare netheid

Doornik is de eerste stad in Henegouwen die zich aansluit bij het participatieve project de Click, in samenwerking met Fost Plus. Het past binnen de strategie van de stad om voor meer openbare netheid te zorgen. De Click beloont burgers die afval en verpakkingen van ‘on-the-go’-consumptie opruimen. Op die manier gaan ze de strijd aan met zwerfvuil. Het afval dat in het kader van dit project in het centrum van de stad wordt verzameld, wordt voorgesorteerd zodat het PMD gerecycleerd kan worden.

De Click is een innovatief en ambitieus project dat een gedragsverandering teweeg wil brengen op het vlak van afval op de openbare weg. Via de app wordt iedereen aangemoedigd om elke verpakking van ‘on-the-go’-consumptie of afval dat op straat ligt in de juiste vuilnisbak te gooien. De app is gemakkelijk te gebruiken: je scant gewoon de streepjescode van het afval of neemt er een foto van en gooit het nadien in een openbare vuilnisbak. Dit wordt beloond met Circular UCoins, virtuele punten die je kan inwisselen bij winkels of organisaties die aan de actie deelnemen. Zo worden burgers via de Click gemotiveerd om het juiste gedrag aan te nemen.
 

Eerst en vooral willen we een positieve en duurzame gedragsverandering tot stand brengen op het vlak van netheid, maar daarnaast stimuleren we ook de lokale economie door onze handelaars bij het project te betrekken.

Er werd aangepaste infrastructuur geïnstalleerd en de vuilnisbakken met roze stickers maken dat je er niet naast kan kijken. Bovendien worden de openbare vuilnisbakken voorgesorteerd, waardoor het recycleerbaar materiaal van het restafval gescheiden kan worden. Het voorgesorteerde PMD volgt dan zijn gebruikelijke weg door de recyclageketen.

We dankzij de deelname van de stad aan dit project meer afval uit het centrum kunnen recycleren. Dat zou zonder de Click niet mogelijk geweest zijn, want we zouden alle vuilnisbakken moeten aanpassen en het aantal inzamelingen moeten verdubbelen. We zijn dus met veel enthousiasme in het project gestapt.

Met meer dan 500 afvalbakken op haar grondgebied is de gemeente Doornik een van de Waalse gemeenten die zich het meest inzetten in de strijd tegen zwerfvuil. Helaas is dit niet voldoende en staan onze gemeenteambtenaren vaak machteloos tegenover onbeschaafd gedrag. De Click app zal onze dagelijkse actie versterken en ik hoop de gemeentelijke diensten te ontlasten.

De Click heeft zijn sporen al verdiend. Er zijn immers al 39.000 overtuigde gebruikers, die maar liefst 215.000 keer de Click hebben gemaakt om zoveel mogelijk afval in de juiste vuilnisbak te gooien. We zijn erg tevreden dat zoveel mensen een ‘mentale Click’ hebben gemaakt en goede reflexen hebben aangenomen. Dat ligt ook in de lijn van de ambitie van Fost Plus, namelijk ervoor zorgen dat elke verpakking gerecycleerd kan worden.

De Belgische kustgemeenten, Namen, Anderlecht en Antwerpen nemen al actief deel aan het project. Er bestaan ook al verschillende community’s binnen meerdere organisaties.