Interview

#ProudToBeFostPlus – Maak kennis met Shanna Cloet, onze rijzende IT-ster

 

Onze collega Shanna Cloet dingt samen met zeven andere kandidates mee naar de titel van Rising Tech Star in de She Goes ICT Awards van DataNews. We vroegen haar waarom die nominatie haar zo nauw aan het hart ligt, en welke ambities ze nog in petto heeft.

Wat betekent deze nominatie voor jou persoonlijk?

“Toen ik ICT studeerde, was ik één van de vijf meisjes in een groep van meer dan 200 studenten. Het is geen geheim dat onze sector nog altijd een echte mannenwereld is. Awards als deze steken de vele meisjes in de IT-wereld een hart onder de riem en tonen dat het wel degelijk mogelijk is om als vrouw een mooie carrière in IT uit te bouwen.”

“Ik ben er bovendien van overtuigd dat vrouwen een belangrijke meerwaarde bieden in ons vakgebied. We durven voorbij het puur technische kijken en hebben veel meer aandacht voor het menselijke aspect. Zelf vind ik het bijvoorbeeld cruciaal dat beslissingen niet alleen technisch onderbouwd zijn, maar ook gedragen worden door de hele organisatie.”
 

Hoe ziet jouw rol binnen Fost Plus eruit?

“Als IT Manager leid ik een team van ongeveer vijfendertig mensen. Een groot deel daarvan zijn externe medewerkers – niet onlogisch voor een kleine organisatie als Fost Plus. Samen zorgen we voor de digitale ondersteuning van al onze activiteiten. En dat zijn er heel wat. Want we coördineren de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen voor heel België en werken daarvoor samen met bedrijven, intercommunales, afvalophalers, sorteercentra, enzovoort.”

“Door in te zetten op digitalisering helpen we collega’s om onze diensten efficiënter en gebruiksvriendelijker te maken. Ik vind het zelf heel aangenaam om dat in een kleine organisatie te doen, waarin je directe feedback van gebruikers krijgt. Het maakt het ook extra belangrijk dat we goed uitleggen waarom we iets doen. Daar komt het menselijke aspect weer om het hoekje kijken.”
 

Wat zijn jouw ambities voor de komende jaren?

“Data zijn ons goud. Ik weet dat het als een cliché klinkt, maar het is ook echt zo. De gegevens die we inzamelen en verwerken zijn cruciaal voor ons hele ecosysteem: onze partners en onze leden, maar ook de overheid en de burger. Ze geven ons inzicht in nieuwe trends en evoluties, en ze vormen de basis voor toekomstige innovaties.”

“De afgelopen jaren hebben we de fundamenten gelegd om de kwaliteit van onze data systematisch te verhogen. De introductie van MyFost, het nieuwe aangiftesysteem voor onze leden, was daarin een absolute mijlpaal. Maar het is geen eindpunt, integendeel. We willen het voor iedereen zo eenvoudig mogelijk maken om hun gegevens te delen. Artificiële intelligentie – één van mijn stokpaardjes – zal ons daar zeker bij kunnen helpen, bijvoorbeeld door automatisch fouten in de verpakkingsaangifte te detecteren.”

“Tegelijk willen we onze stakeholders ook meer mogelijkheden bieden om zelf met hun gegevens aan de slag te gaan. Zo bieden we met onze IT-systemen niet alleen meerwaarde voor onze eigen organisatie, maar ook naar de buitenwereld. Security is een andere pijler die onze constante aandacht nodig heeft. We willen onze waardevolle – en vaak confidentiële – data niet zomaar te grabbel gooien.”

“Maar de essentie blijft altijd dezelfde wat mij betreft. Onze IT-systemen moeten ten dienste staan van onze mensen en de realisatie van onze missie – een wereld waarin geen enkele verpakking nog verloren gaat.”
 

Stem op Shanna!

Geïnspireerd door het verhaal van Shanna? Steun haar kandidatuur voor de Rising Tech Star dan op https://shegoesict.be/vote-for-rising-tech-star/.