Proefproject P⁺MD in Aalter

In 2016 schakelden we tijdelijk over van de blauwe PMD-zak naar een nieuwe paarse P+MD-zak. 

In 2016 werd de blauwe zak vervangen door een paarse, met de bedoeling om meer plastic verpakkingen in te zamelen. We willen u bedanken voor uw enthousiaste medewerking aan dit vernieuwende project. Omdat de resultaten zo positief zijn, kunnen we nu aankondigen dat we dit proefproject ook in 2019 zullen verderzetten. Ook de inwoners van Knesselare, die vanaf 2019 deel zal uitmaken van de gemeente Aalter, zullen ook aansluiten bij het project. 

Welke verpakkingen mogen er in de paarse zak? Ontdek het in deze 3 verschillende video's:

Video 1

Video 2

Video 3

Samen meer verpakkingen recycleren

Probeer zoveel mogelijk van de toegelaten verpakkingen te sorteren. Zo kunnen we nog meer huishoudelijke verpakkingen recycleren en wordt uw restafvalzak nog lichter.

Wist u bijvoorbeeld dat ook tandpastatubes, dozen van cacaopoeder, spuitbussen van deodorants, doosjes van wattenstaafjes, waspoederdozen of plastic dozen van speelgoed in de paarse zak mogen?

Wist u dat

 

Raadpleeg hieronder de sorteergids over huishoudelijke P+MD-verpakkingen.

Download de sorteergids

Download de uitgebreide sorteerregels

 

Opgelet: volg altijd de sorteerregels

We stelden in de loop van het project vast dat een aantal sorteerfouten vaak terugkwamen. Volgende fouten kunnen de sorteer- en recyclageprocessen verstoren:

 • Bakjes in piepschuimhoren bij het restafval en niet in de paarse zak. Piepschuim heeft immers een heel andere samenstelling dan de meeste types plastic.
 • Plastic folie met een aluminiumlaagje– zoals bij chipszakjes – hoort ook in de restafvalzak, aangezien dit noch plastic noch aluminium is.
 • Stop de verpakkingen niet in elkaar. Ze kunnen op de sorteerlijnen vaak niet meer gescheiden worden, waardoor we ze ook niet kunnen recycleren.
 • Maak de afsluitingen van verpakkingen voor charcuterie of kaas altijd los. De afsluitingen – meestal plastic folie – bestaat uit een ander soort plastic dan de plastic bakjes. Ze kunnen in het sorteercentrum niet meer van elkaar gescheiden worden en worden daardoor niet gerecycleerd.

Nog vragen?

Wat is de bedoeling van het proefproject?

Hoe meer we sorteren en recycleren, hoe beter. Daarom willen de gewestelijke overheden en Fost Plus, de organisatie die in ons land verantwoordelijk is voor het inzamelen, sorteren en recycleren van huishoudelijke verpakkingen, onderzoeken of het mogelijk is om nog meer plastic verpakkingen in te zamelen en te recycleren. 

Wat verandert er precies?

De blauwe PMD-zak werd vanaf 1 januari 2016 tijdelijk vervangen door de paarse P+MD-zak. In die paarse zak mogen niet alleen de verpakkingen die vroeger in de blauwe zak mochten, maar ook heel wat andere plastic verpakkingen, namelijk plastic potjes, schaaltjes, vlootjes en bakjes maar ook plastic folie en plastic zakken. En dat is goed nieuws, want daardoor zal u minder restafval hebben. Het tijdstip en de frequentie van de inzameling vindt u op de ophaalkalender.

U kan uw ophaalkalender voor 2016 hier downloaden

Waar kan ik de nieuwe zakken aankopen?

U kan nieuwe zakken kopen in de volgende verkooppunten: 

 • Gemeentehuis Aalter: Europalaan 22
 • Spar Bellem: Bellemdorpweg 24
 • Spar Sint-Maria- Aalter: Wingenestraat 35
 • Spar Lotenhulle: Lodorp 83
 • Buurtwinkeltje Aalter-Brug: Sint-Godelievestraat 15
 • Spar Aalter-centrum: Lostraat 44
 • Colruyt Aalter: Lostraat 66
 • Delhaize Aalter: Stationsplein 1
 • Carrefour Aalter: IJzerstraat 8

Wordt de inhoud van de zakken gecontroleerd?

De inhoud van de zakken wordt bij elke ophaalronde gecontroleerd. Fout gesorteerde zakken worden voorzien van een weigeringssticker en worden niet meer meegenomen. U zal de inhoud van de zak dan moeten controleren en opnieuw aanbieden bij de volgende ophaalronde.

Wat gebeurt er met de inhoud van deze zakken? Waar vindt het sorteren en recycleren plaats?

De ingezamelde verpakkingen uit de paarse P+MD-zak worden gesorteerd in sorteercentrum Vanheede, net zoals met de PMD-verpakkingen gebeurt. Deze verpakkingen worden gescheiden in verschillende fracties (meerdere soorten plastic, staal, aluminium, drankkartons en residu). Voor de nieuwe soorten plastic wordt er op zoek gegaan naar duurzame toepassingen.

U bent een onderneming en wenst affiches om hierover te communiceren naar uw leden, bezoekers en partners?

Om u te helpen communiceren over de nieuwe regels, stellen we affiches met de sorteerregels ter beschikking. U kan ze gratis downloaden en afdrukken.

Download de affiche met sorteerregels

Download de affiche 'Proefproject P+MD'

Contact

Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u terecht op de volgende website www.aalter.be of bij de gemeentelijke administratie.