Papier-karton recycleren

Gerecycleerd papier en karton komen we elke dag tegen, van kranten en tijdschriften tot keukenpapier en verpakkingskarton.

Hoe verloopt de recyclage van papier en karton?

  • Eerst wordt papier en karton gesorteerd volgens kwaliteit. Alles wat geen papier of karton is, wordt hierbij ook verwijderd. Afhankelijk van de kwaliteit, zijn verschillende toepassingen mogelijk, zoals verpakkingsdozen of tijdschriften.

  • Het papier wordt daarna met water vermengd. Zo ontstaat een grijze brij die we pulp noemen. Lak, nietjes, vernis, lijm, plastic en touw worden uit de pulp verwijderd. Voor de productie van bepaalde papiersoorten moet de pulp ook ontinkt en gebleekt worden.

  • Tot slot wordt de pulp geperst en gedroogd en is het klaar voor verdere verwerking.

Bekijk een clip (2:06 min) over de recyclage van papier en karton

Waarvoor gebruiken we gerecycleerd papier en karton?

Gerecycleerd papier en karton kom je elke dag tegen. Kranten en magazines worden gedrukt op gerecycleerd papier. Ook schrijfblokken, schriften, tekenpapier of printpapier zijn vaak gerecycleerd. En ten slotte bevatten ook keukenpapier, toiletpapier en papieren zakdoekjes meestal gerecycleerd papier. Gerecycleerd karton vindt u onder meer terug in verpakkingskarton en kartonnen dozen - alles om dingen op te bergen, te verzenden of te beschermen.

Oud papier en karton wordt simpelweg nieuw papier of karton. Maar hun leven is niet oneindig, want bij elke bewerking daalt de kwaliteit van het materiaal. Na vijf tot zeven keer hergebruiken is het materiaal opgebruikt. Daarom worden steeds nieuwe papiervezels toegevoegd.

Waarom papier en karton recycleren?

Papier en karton recycleren vraagt minder energie dan de productie van nieuw papier en karton. Heel wat recyclagebedrijven leveren bovendien inspanningen om het water dat nodig is tijdens de productie te hergebruiken. Door het recycleren van papier en karton zetten we materialen duurzamer in en verlagen we de CO2-uitstoot.

Wat wel, wat niet?

Huishoudfolie, behangpapier, vuil en vet papier: ze horen niet bij het papier en karton. Ze bevatten immers componenten die niet goed zijn voor het recyclageproces, zoals cellofaan en lijm. Ook aluminium, plastic en piepschuim horen om dezelfde reden niet thuis bij het papier en karton. Bind uw papier en karton samen met een natuurtouwtje. U kunt het ook aanbieden in een kartonnen doos.

Goed sorteren is dus belangrijk!

En daarvoor rekenen we ook op u. Raadpleeg de sorteerregels voor papier-karton.

Meer weten?

Contacteer Fost Plus via info@fostplus.be