Nieuws

Waarom Fost Plus investeert in binnenlandse recyclagecapaciteit

 

De verpakkingen die we bij de Belgische gezinnen inzamelen, worden al sinds jaar en dag dicht bij huis gerecycleerd. In 2024 ging het om bijna 74% van de totale ingezamelde verpakkingsmaterialen, dankzij aanhoudende investeringen in de uitbouw van lokale recyclagecapaciteit. Op die manier worden de gerecycleerde materialen immers beschikbaar als grondstof voor lokale bedrijven, terwijl nieuwe, duurzame jobs de recyclagesector een duwtje in de rug geven.

De Europese recyclagemarkten hebben het niet gemakkelijk. De prijzen voor virgin plastics blijven historisch laag, waardoor het gebruik van recycled content ter plaatse blijft trappelen. De hoge energieprijzen maken het voor Europese recyclagebedrijven bovendien extra moeilijk om te concurreren met de instroom van goedkope plastics van buiten de Unie. Door samen met de sector investeringen te stimuleren, bewijzen we dat het anders kan en zetten we België op de kaart als een leider in recyclage en duurzaam grondstoffenbeheer.

Sorteer- en recyclagecentra op eigen bodem

Ons land groeide de afgelopen jaren dan ook uit tot een echte hub voor verpakkingsrecyclage. Zo ging de introductie van de uitgebreide PMD-inzameling gepaard met zes nieuwe sorteercentra, die specifiek werden gebouwd voor het sorteren van de verpakkingen die we bij Belgische gezinnen inzamelen. De centra liggen strategisch over het hele land verspreid zodat het transport van de zakken zo efficiënt mogelijk georganiseerd wordt. Daarnaast openden ook al verschillende nieuwe recyclagecentra de deuren, waaronder FILAO in Charleroi, Ecoo in Beringen en Houthalen-Helchteren en Plastics2Chemicals in Antwerpen.

Investeren in nieuwe capaciteit

Daar komen de komende jaren nog twee nieuwe recyclagecentra bij. Morssinkhof-Rymoplast, Fost Plus en Idelux legden in juli 2024 de eerste steen voor MOPET in Neufchâteau. De fabriek wordt een van de eerste in Europa waar PET-schaaltjes en ondoorzichtige PET-flessen op grote schaal gerecycleerd worden naar hoogwaardige materialen die opnieuw ingezet kunnen worden voor drank en voedingsproducten. 
In juni 2025 werd in Lommel gestart met de bouw van een recyclagecentrum voor verpakkingen uit polypropyleen (zoals botervlootjes) en polyethyleen (zoals flacons voor shampoo). Beide fabrieken zullen een belangrijke rol spelen om te voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving, die minimumpercentages oplegt voor het gebruik van recycled content in plastic verpakkingen.
Voor de recyclage van plastics betekent dit dat 49% van wat we bij de Belgische burger inzamelen ondertussen in Belgische recyclagecentra verwerkt wordt. In 2020 was dit nog maar 9%. Wanneer de zes nieuwe fabrieken voor plastic-recyclage operationeel zijn, zal dat cijfer verder stijgen naar 75%. De rest gaat naar partners in de buurlanden en blijft dus binnen de EU.
 

De economische context maakt de ontwikkeling van duurzame recyclagemarkten in Europa bijzonder uitdagend. Met Fost Plus maken we het verschil door onze partners langetermijnperspectieven te bieden en samen te investeren in lokale recyclagecapaciteit.