Glas recycleren

Glas is een materiaal dat zich perfect leent voor recyclage. Het kan steeds opnieuw gesmolten en gerecycleerd worden, zonder enig kwaliteitsverlies.

Hoe verloopt de recyclage van glas?

  • Wit en gekleurd glas worden gescheiden ingezameld via de glasbollen. Van wit glas wordt opnieuw wit glas gemaakt, van gekleurd glas wordt opnieuw gekleurd glas gemaakt. Bij de huis-aan-huisinzameling van glas wordt geen onderscheid gemaakt tussen wit glas en gekleurd glas.

  • Alles wat geen glas is, wordt door de recyclagebedrijven automatisch of met de hand verwijderd. Onzuiverheden zoals porselein, aardewerk of hittebestendig glas van kookplaten of ovenschotels, worden van het recycleerbare glas gescheiden.

  • Het recycleerbare glas wordt daarna verbrijzeld tot scherven van enkele centimeters.

  • Die zuivere glasscherven gaan tot slot de oven in. Daar worden ze gesmolten en krijgen ze een nieuwe vorm en bestemming.

Bekijk de clip (2:41 min) over de recyclage van glas

Waarvoor gebruiken we gerecycleerd glas?

Glas kan oneindig worden gerecycleerd. De eindproducten zijn dus opnieuw flessen, flacons en bokalen.

Waarom glas recycleren?

Glas wordt gemaakt uit een mengsel van zand, natriumcarbonaat - ook wel soda genoemd - en kalk. Tijdens de productie van nieuw glas zijn temperaturen tussen 1.500 en 1.600°C nodig om de drie bestanddelen te mengen. Door gerecycleerd glas te gebruiken, besparen we dus niet alleen natuurlijke grondstoffen. De glasfabriek heeft tot 25 % minder energie nodig, en er is meer dan de helft minder soda nodig om het smeltpunt te verlagen. Daardoor stoten we minder CO2 uit en dragen we dus bij aan de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Wat wel, wat niet?

Porselein, aardewerk, terracotta, hittebestendig glas… horen niet thuis in de glasbak omdat ze niet mee versmolten kunnen worden in de oven.

Goed sorteren is dus belangrijk!

En daarvoor rekenen we ook op u. Raadpleeg de sorteerregels voor glas.

Meer weten?

Contacteer Fost Plus via info@fostplus.be