Sorteerregels glas

 

Aandachtspunten

  • Maak de glazen flessen, flacons en bokalen helemaal leeg.
  • Gooi doorzichtig wit glas in de witte glasbol en doorzichtig gekleurd glas in de gekleurde glasbol.
  • Respecteer de rust van de buurtbewoners en gooi uw glasafval alleen in de glasbol tijdens de uren die daarvoor voorzien zijn.
  • Laat geen ander afval achter in de buurt van de glasbol. Sluikstorten is strafbaar en u riskeert een zware geldboete.

 

Contacteer uw afvalintercommunale

Uw afvalintercommunale is verantwoordelijk voor de afvalinzameling in uw gemeente. Op de website van uw afvalintercommunale vindt u meer informatie over ophalingen, inzamelpunten, recyclageparkenparken en Kringwinkels.

Vul hier uw postcode in, en u krijgt meteen alle gegevens die u nodig hebt om uw afvalintercommunale te contacteren.

MODULE IC's

Veelgestelde vragen

Waarom mogen alleen glazen flessen, bokalen en flacons in de glasbollen en andere types glas niet?

Andere types glas zoals hittebestendig glas, melkwit glas, kristal en vlak glas van ruiten en spiegels hebben een andere chemische samenstelling, waardoor ze pas smelten bij een hogere temperatuur. Daarom mogen ze niet gemengd worden met het glas van flessen, bokalen en flacons.
 Sorteer ze daarom altijd bij het restafval of in het containerpark.

 

Waarom mogen materialen zoals porselein en keramiek niet in de glasbollen?

De smelttemperatuur van materialen zoals porselein, keramiek, aardewerk en terracotta ligt hoger dan de smelttemperatuur van glas. Daardoor kunnen niet-gesmolten stukjes in de gerecycleerde flessen terechtkomen, waardoor ze hun stevigheid verliezen en gemakkelijker breken. Zo vervuilen ze het recyclageproces.

Mogen flessen en flacons van geneesmiddelen in de glasbollen?

Dat mag, maar alleen op voorwaarde dat ze van glas en volledig leeg zijn.

Waarom mogen drinkglazen en vaatwerk niet in de glasbollen?

Sommige drinkglazen, vooral kristalglas en loodhoudend glas, zijn erg schadelijk voor het recyclageproces. Andere types glas zoals hittebestendig glas, melkwit glas, kristal en vlak glas hebben een andere chemische samenstelling, waardoor ze pas smelten bij een hogere temperatuur. Daarom mogen ze niet gemengd worden met het glas van flessen, bokalen en flacons. De smelttemperatuur van vaatwerk van porselein, keramiek, aardewerk en terracotta ligt hoger dan de smelttemperatuur van glas. Daardoor kunnen niet-gesmolten stukjes in de gerecycleerde flessen terechtkomen, waardoor ze hun stevigheid verliezen en gemakkelijker breken. Zo vervuilen ze het recyclageproces.

Mogen parfumflesjes in de glasbollen?

Dat mag, maar alleen als ze gemaakt zijn van transparant glas. Verwijder de verstuiver indien mogelijk.

Waarom mogen spaarlampen en tl-lampen niet in de glasbollen?

Spaarlampen en tl-lampen bevatten chemische stoffen die een gevaar kunnen vormen tijdens de behandeling. Sorteer ze daarom altijd bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA).
 Gloeilampen horen overigens ook niet in de glasbol, maar op het containerpark. Raadpleeg uw gemeente of intercommunale om te weten hoe KGA bij u wordt ingezameld.

Mogen deksels en doppen in de glasbollen?

Deksels en doppen van flessen of bokalen zijn van heel uiteenlopende materialen gemaakt, waaronder plastic, metaal en kurk. Ze kunnen het recyclageproces ernstig vervuilen en mogen dus niet in de glasbol. Metalen deksels en doppen mogen bij het PMD. Deksels en doppen van andere materialen sorteert u bij het restafval of in het containerpark.

Wat met de etiketten op de glazen flessen, flacons en bokalen?

Etiketten verdwijnen automatisch tijdens het behandelingsproces en vormen geen enkel probleem.

Wat moet ik doen bij een probleem met de inzameling van glas?

De inzameling van glas en het onderhoud van de glasbollen zijn de verantwoordelijkheid van uw gemeente of intercommunale. Bij problemen kunt u hen daarvan best op de hoogte brengen. Dat kan onder meer wanneer er zich sluikstort bevindt bij de glasbollen of wanneer de glasbollen overvol zijn. 

Waarom is het belangrijk om glas goed te sorteren?

Hoe beter we sorteren, hoe efficiënter de recyclage zal verlopen en hoe hoger de kwaliteit van de gerecycleerde materialen. Dat geldt zeker ook voor glas. Zo is het belangrijk om in de glasbollen gekleurd glas strikt te scheiden van niet-gekleurd glas. Enkel het niet-gekleurde glas kan gebruikt worden om te recycleren tot nieuw niet-gekleurd glas. 

Daarnaast zijn stenen flessen, aardewerk, keramiek en porselein uit den boze, net als hittebestendig glas, dat onder meer gebruikt wordt in schotels voor de oven of de microgolfoven en vitro-keramische platen. De smelttemperatuur van deze materialen ligt immers hoger dan die van het gewone glas. Op die manier kunnen niet-gesmolten stukjes terechtkomen in de flessen die gemaakt worden uit de gerecycleerde materialen, die daardoor onbruikbaar worden.