Lid worden van Fost Plus

Alle bedrijven die huishoudelijke verpakkingen op de Belgische markt brengen, moeten lid worden van Fost Plus. Maar hoort uw bedrijf daar ook bij? Aan welke voorwaarden moet u voldoen? Hoe vraagt u het lidmaatschap aan? En wat zal het kosten voor uw bedrijf?

Bedrijven die verpakkingen – zowel huishoudelijk als bedrijfsmatig – op de Belgische markt brengen, moeten aan drie wettelijke verplichtingen voldoen:

  1. Terugnameplicht. U moet jaarlijks een bepaald percentage van de verpakkingen die u op de markt brengt recycleren of nuttig toepassen.
  2. Informatieplicht. U moet de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) informeren over de aard van uw verpakkingen en de behaalde recyclagepercentages. Zo bewijst u dat u de wettelijke doelstellingen bereikt hebt.
  3. Driejaarlijks preventieplan. In het preventieplan beschrijft u de maatregelen die u zult nemen om de hoeveelheid verpakkingen te reduceren en de doelstellingen die u met uw bedrijf wilt behalen. Deze laatste verplichting geldt voor bedrijven die jaarlijks minstens 300 ton eenmalige verpakkingen op de markt brengen en voor bedrijven die in België producten verpakken of laten verpakken met minstens 100 ton eenmalige verpakkingen per jaar. 

Moet u lid worden van Fost Plus?

Hoe Fost Plus u daarbij helpt

Wanneer u lid wordt van Fost Plus, kunnen we de terugname- en informatieplicht voor uw huishoudelijke verpakkingen overnemen. U betaalt dan een jaarlijkse ledenbijdrage, die Fost Plus gebruikt om de inzameling, het sorteren en de recyclage van uw huishoudelijke verpakkingen te financieren.

Fost Plus is enkel bevoegd voor huishoudelijke verpakkingen. Voor bedrijfsmatige verpakkingen kunt u bij VAL-I-PAC terecht. Wie zowel huishoudelijke als bedrijfsmatige verpakkingen op de markt brengt, moet bij beide organisaties aansluiten.

Om lid te worden van Fost Plus volstaat het om de twee onderstaande documenten te downloaden en ingevuld versturen naar members@fostplus.be

  • Download hier de toetredingsovereenkomst
  • Download hier de infofiche van uw onderneming
  • Zoekhier op of een bedrijf aangesloten is bij Fost Plus. U kunt ook een volledige ledenlijst opvragen.

Gerelateerd

Lees alles over Moet u lid worden van Fost Plus?
Lees alles over Wat kost het?