Drankkartons recycleren

De drankkartons uit de blauwe PMD-zak bestaan uit drie verschillende materialen: karton (ca. 75%), plastic (ca. 21%) en aluminium (ca. 4%). De drie materialen worden bij de recyclage van elkaar gescheiden en daarna gerecycleerd of nuttig toegepast.

gerecycleerd drankkarton melk

Hoe verloopt de recyclage van drankkartons?

  • Sorteercentra sorteren de drankkartons automatisch of met de hand.
  • Net als oud papier worden de drankkartons ondergedompeld in water. Op die manier worden de papiervezels losgeweekt van de plastic en aluminium lagen.
  • De losgekomen kartonvezels worden daarna verder gerecycleerd zoals papier en karton. Het plastic kan gerecycleerd worden of gebruikt als energiebron voor cementovens, terwijl het aluminium of gerecyleerd wordt, of een eigen toepassing krijgt.

Bekijk de video (6'14") over de recyclage van drankkartons

Waarvoor gebruiken we de gerecycleerde materialen?

De kartonvezels van drankkartons worden gebruikt voor de productie van:

  • huishoudpapier (keukenrol, papieren zakdoekjes, wc-papier)
  • kartonnen dozen
  • papieren zakken
  • omslagen

Het plastic en aluminium worden ofwel gescheiden gerecycleerd, ofwel vinden ze een nuttige toepassing in de cementindustrie. Het plastic kan soms ook gebruikt worden als energiebron voor het drogen van het papierdeeg in de papiermachine. Het aluminium kan dienen als bindmiddel in het cement of wordt als grondstof gerecupereerd.

Waarom recycleren we drankkartons?

De pulp van drankkartons levert lange vezels van hoge kwaliteit, die de duurdere primaire papierpulp kan vervangen. Drankkartons zijn bijzondere verpakkingen, samengesteld uit karton, polyethyleen en een fijn laagje aluminium. Deze drie bestanddelen worden gescheiden en afzonderlijk gerecycleerd en/of gevaloriseerd.

Goed sorteren is dus belangrijk!

En daarvoor rekenen we ook op u. Raadpleeg de sorteerregels voor PMD.

Meer weten?

Contacteer Fost Plus via info@fostplus.be