Duurzame en recycleerbare verpakkingen zijn meer dan ooit een must. Fost Plus helpt jouw bedrijf alvast op weg. We ontwikkelden een uitgebreid dienstenaanbod met oplossingen voor elk bedrijf, van persoonlijk advies tot uitgebreide analyses en benchmarks. Zodat je ook met jouw bedrijf kunt bijdragen aan een circulaire economie voor verpakkingen.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Guidelines – do’s and don’ts voor recycleerbare verpakkingen

Je wil de duurzaamheid van je verpakkingen verbeteren maar je weet niet goed waar te beginnen? Raadpleeg dan zeker onze Design4Recycling Guidelines. Daarin vind je alle do’s and don’ts voor (beter) recycleerbare verpakkingen. We focussen onder meer op verpakkingen die samengesteld zijn uit verschillende materialen, multilagen en bio-plastics. We geven ook aanbevelingen over sleeves, etiketten, kleurstoffen en coatings.

De richtlijnen zijn gebaseerd op de inzamelscenario’s en recyclageprocessen die gehanteerd worden voor de verpakkingen die in België ingezameld worden. Zo ben je zeker dat al je verpakkingen op een efficiënte en duurzame manier gerecycleerd kunnen worden.
 

Bekijk zeker ook eens onze Design4Recycling FAQ

PIB 1
Design4recycling

Verpakkingsdiagnoses – persoonlijk en vertrouwelijk advies

Je wil een nieuwe verpakking op de markt brengen en je wil zeker zijn dat ze effectief gerecycleerd kan worden? Je onderzoekt een aantal duurzame alternatieven en twijfelt over de beste keuze? Als lid van Fost Plus kan je bij ons terecht voor een gratis persoonlijk – en volledig vertrouwelijk – advies.

In de meeste gevallen kunnen we op basis van een eenvoudig intakegesprek al uitsluitsel geven over de sorteerbaarheid en recycleerbaarheid van je nieuwe verpakking. Waar nodig kunnen we een stap verder gaan en brengen we je in contact met een externe partij voor een meer diepgaande analyse van je verpakking.

Contacteer ons voor meer informatie.

Workshops – infosessies in jouw bedrijf

Je brengt grote hoeveelheden verpakkingen op de markt en je wil iedereen in je bedrijf bewust maken van het belang van Design4Recycling? Contacteer ons dan voor een workshop in jouw bedrijf. We brengen medewerkers en beslissers uit de verschillende afdelingen van je bedrijf – waaronder inkoop, marketing, logistiek of R&D – samen. We tonen hen voorbeelden van verpakkingen die moeilijk te sorteren en te recycleren zijn en leggen uit waarom. We maken hen tegelijk ook bewust van de alternatieven die vandaag al bestaan om je verpakkingen duurzamer en beter recycleerbaar te maken.

Contacteer ons voor meer informatie.

workshop verpakkingen bedrijf
PIB 3

Benchmarks – analyse van je volledige aanbod

Voor leden die grote hoeveelheden verpakkingen op de markt brengen, ontwikkelen we een gepersonaliseerd traject. Op basis van een gedetailleerde analyse van je aangifte, identificeren we alle niet-recycleerbare of moeilijk recycleerbare verpakkingen in je volledige aanbod. We vergelijken de samenstelling van je verpakkingen met die van bedrijven uit vergelijkbare sectoren en stellen recycleerbare alternatieven voor die vandaag al op de markt zijn. Waar nodig ontwikkelen we samen een transitieproject om de niet-recycleerbare verpakkingen stelselmatig uit te faseren.

Contacteer ons voor meer informatie.

Design4Recycling FAQ

Fost Plus ontvangt regelmatig vragen van haar leden over Design4Recycling. We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder verzameld. Deze antwoorden kunnen veranderen naarmate technieken en markttrends evolueren, dus zorg ervoor dat je hier regelmatig terugkomt voor eventuele updates. 

Sorteerinstructies op je verpakking – help consumenten beter sorteren

Je wil consumenten helpen bij het correct sorteren van jouw verpakkingen? Dan kan je gebruikmaken van de on-pack sorteerinstructies en -logo’s van Fost Plus. We ontwikkelden een compleet gamma van grafische elementen,  kant-en-klaar voor gebruik op al jouw verpakkingen. Er zijn varianten voor kleine en grote verpakkingen, in verschillende talen en voor de verschillende materialen: PMD, papier-karton en glas.

Download hieronder de grafische bestanden en de stijlgids voor het juiste gebruik van de logo’s.

 

sorteerinstructies on-pack

Misschien wil je ook dit lezen?

Coca-cola handles
BlogDesign4RecyclingCasestudy

Een kleine wijziging om 30 ton grondstoffen te besparen

21/09/2023

Pringles Kokers
BlogDesign4RecyclingCasestudy

De iconische Pringles-koker wordt recycleerbaar

19/06/2023

Carrefour_Natural branding 1
BlogDesign4RecyclingCasestudy

Carrefour verbetert zijn verpakkingen voor groenten en fruit in het kader van zijn ACT FOR FOOD-programma

19/06/2023

Zwerfvuil
BlogZwerfvuilNieuws

Infosessie zwerfvuilkost: Fost Plus licht de verdeelsleutel en het kostenmodel toe

08/06/2023

Do's and don'ts voor recycleerbare verpakkingen
BlogDesign4Recycling#wistjedat

Do's and don'ts voor recycleerbare verpakkingen

10/05/2023

Wim Geens, nieuw CEO van Fost Plus in januari
BlogCirculaire economieOpinie

Packaging and Packaging Waste Regulation biedt kansen voor de recyclageketen

09/05/2023