PMD sorteren is verplicht, voor iedereen, altijd en overal. Dus ook voor jouw bedrijf of organisatie. Maar wat zijn nu precies je verplichtingen? Wat zijn de regels in de verschillende gewesten? En hoe kan je best aan je verplichtingen voldoen?

Wat houdt de sorteerplicht in?

De sorteerplicht geldt voor elk bedrijf en organisatie ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen: zelfstandigen, natuurlijke personen, vennootschappen, vzw’s, OCMW’s, overheden … Wanneer je een ondernemingsnummer hebt, ben je verplicht om te sorteren.

De sorteerplicht houdt in dat je niet zomaar al je afval als restafval mag weggooien. Je bent verplicht om het aan de bron te sorteren en vervolgens de ophaling van de verschillende stromen te organiseren. De categorieën die je selectief moet inzamelen en de voorwaarden verschillen van gewest tot gewest.

 

Vlaanderen

VLAANDEREN

Wallonië

WALLONIË

Brussel

BRUSSEL

 

VLAANDEREN

24 afvalstromen aan de bron sorteren

PMD maakt deel uit van de 24 afvalstromen die Vlaamse bedrijven aan de bron moeten sorteren, waaronder ook hout, metaal, glas en papier-karton.

De sorteerverplichting op organisch afval is van toepassing voor bedrijven die minstens één maal per week warme maaltijden serveren (ongeacht interne/externe catering). Vanaf januari 2024 geldt deze verplichting voor alle bedrijven, ongeacht of er eten geserveerd wordt of niet.
 

Ophaling door erkende afvalpartner

Naast het sorteren van afval moet je als bedrijf ook de ophaling van je afval organiseren. Concreet betekent dit dat je een overeenkomst voor restafval moet ondertekenen met een afvalinzamelaar die geregistreerd is bij de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). In dat contract wordt ook informatie opgenomen over de andere afvalfracties die gescheiden aangeboden moeten worden, ook al worden die fracties niet opgehaald door de inzamelaar van het bedrijfsrestafval.


Geen minimumdrempel

Vlaanderen legt geen minimumdrempel op voor het sorteren van afval.

Wanneer de hoeveelheid restafval, PMD en papier-karton vergelijkbaar is met die van een typisch gezin, dan mag je deze stromen in de meeste gevallen wel meegeven met de huishoudelijke inzamelrondes.

LET WEL:

  • Je bedrijf moet op de weg van de huishoudelijke inzamelrondes liggen.
  • Je gemeente is niet verplicht om het afval van bedrijven in te zamelen. Je neemt best contact op met de milieudienst van je gemeente om na te gaan of je van de huishoudelijke inzameling gebruik kan maken.
  • Voor restafval is de hoeveelheid die je via de huishoudelijke inzamelronde mag aanbieden, begrensd op 3 x 60 liter of een container van 22,5 kg per tweewekelijkse ophaling.


Hoe wordt de sorteerplicht gecontroleerd?

Volgens de Vlarema-wetgeving zijn afvalinzamelaars wettelijk verplicht om een visuele controle uit te oefenen op het bedrijfsrestafval. Wanneer ze vaststellen dat het restafval nog materialen bevat die aan de bron gesorteerd moeten worden, moeten ze dat als een non-conformiteit registreren. Daarnaast zijn ook twee controleurs op de baan.

Sinds 1 januari 2023 zijn Vlaamse bedrijven bovendien verplicht om enkel nog transparante zakken te gebruiken voor bedrijfsrestafval dat wordt ingezameld in containers. Zo kunnen inzamelaars gemakkelijker eventuele sorteerfouten controleren.

Meer informatie over je sorteerverplichtingen in Vlaanderen vind je op de website van de OVAM.

 

 

WALLONIË

16 afvalstromen aan de bron sorteren

PMD maakt deel uit van de 16 afvalstromen die Waalse bedrijven aan de bron moeten sorteren, waaronder ook hout, metaal, glas en papier-karton.

Sinds 1 januari 2024 zijn bedrijven ook verplicht om bioafval te sorteren. Dit omvat al het biologisch afbreekbare afval van bijvoorbeeld park- en tuinonderhoud, voedselafval en afval van voedselverwerking.
 

Ophaling door erkende afvalpartner

Naast het sorteren van afval moet je als bedrijf ook de ophaling van de verschillende afvalstromen organiseren. Concreet betekent dit dat je een beheersovereenkomst moet ondertekenen met een ophaler die geregistreerd is bij het Waalse DSD (Département du Sol et des Déchets).


Minimumdrempels

Voor een aantal types afval geldt de verplichting alleen wanneer de hoeveelheden een bepaalde drempel overschrijden. Onder die drempel kan je bepaalde afvalsoorten ook aanbieden tijdens de huishoudelijke inzamelrondes.

Voor glas, papier-karton en PMD gelden de volgende drempels:

  • Glasverpakkingen: 120 liter per week
  • Papier-karton: 30 liter per week
  • PMD: 60 liter per week

Meer informatie over de sorteerverplichtingen in Wallonië vind je op de website van environnement.wallonie.be

 

 

BRUSSEL

24 afvalstromen aan de bron sorteren

PMD maakt deel uit van de 24 afvalstromen die je als bedrijf aan de bron moet sorteren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Ophaling door erkende afvalpartner

Naast het sorteren van afval moet je bedrijf ook de ophaling van de verschillende afvalstromen organiseren. Concreet betekent dit dat je een beheerovereenkomst moet ondertekenen met een ophaler die geregistreerd is bij Leefmilieu Brussel. Het bewijs van deze beheersovereenkomst moet gedurende vijf jaar worden bewaard.
 

Geen minimumdrempel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest legt geen minimumdrempel op voor het sorteren van afval.

Meer informatie over de sorteerplicht in Brussel op de website van Leefmilieu Brussel

 

Meer weten?

Op zoek naar meer gedetailleerde informatie over je wettelijke verplichtingen als bedrijf om afval te sorteren? Raadpleeg dan de website van onze zusterorganisatie Valipac, die verantwoordelijk is voor bedrijfsmatig afval. Surf naar www.valipac.be