Update april '24

Fost Plus kreeg eerder dit jaar een nieuwe erkenning voor het beheer van huishoudelijke verpakkingen in ons land. Maar wat betekent die nieuwe erkenning voor onze samenwerking met onze partners? In dit artikel vind je een overzicht van de voornaamste nieuwigheden.

De nieuwe erkenning geldt voor de periode 2024-2028 en is het draaiboek voor onze werking in de komende vijf jaar. Uiteraard bouwen we net als de voorbije dertig jaar verder aan de succesvolle inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen. Maar er werden ook een aantal nieuwe speerpunten geformuleerd: zo komt er extra focus op preventie en hergebruik van verpakkingen. We zullen voor onze leden ook de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid rond zwerfvuil opnemen. Daarvoor willen we zoveel mogelijk op het terrein gaan samenwerken met gemeenten en intercommunales.
 

Inspelen op maatschappelijke tendensen

De erkenning legt het speelveld vast voor onze samenwerking met intercommunales en afvalpartners. Onze nieuwe erkenning biedt heel wat mogelijkheden om in te spelen op nieuwe maatschappelijke tendensen, waaronder de alternatieve inzamelsystemen voor papier-karton en PMD. Zo wordt de huis-aan-huisinzameling in sommige stedelijke omgevingen met veel hoogbouw of autoluwe woonerven vervangen door een brengsysteem met ondergrondse containers. Vanaf nu zullen we de reële kosten voor deze brengsystemen vergoeden, op voorwaarde dat die de huis-aan-huisinzameling volledig vervangen en de kosten niet meer bedragen dan het dubbele van de referentiekost voor de huis-aan-huisinzameling. We blijven ook de kwaliteit monitoren omdat de ervaring leert dat die moeilijker onder controle te houden is bij ondergrondse inzamelsystemen.

Er wordt ook een enveloppe voorzien die intercommunales kunnen gebruiken voor investeringen in hun inzamelinfrastructuur, zoals de aankoop en installatie van onder- of bovengrondse inzamelcontainers, camera’s en sensoren voor de glasbolsites en individuele containers voor papier-karton. Tot slot wordt opnieuw een PMD-sorteerbonus ingevoerd voor intercommunales met een residupercentage (gemeten als ‘sorteerfout van de burger’) onder de 12%. Op die manier verscherpen we de aandacht voor de kwaliteit van het ingezamelde PMD, dat de laatste tijd sterk achteruitgaat.
 

Kosten en vergoedingen in lijn met realiteit

Een nieuwe erkenning is ook steeds de aanleiding om kosten en vergoedingen in lijn te brengen met de evoluerende realiteit op het terrein. Een goed voorbeeld daarvan is de aangepaste verdeelsleutel voor de kosten en opbrengsten van het papier en karton dat bij de huishoudens wordt ingezameld. Deze stroom bestaat voor een deel uit verpakkingen – waarvoor Fost Plus verantwoordelijk is – en een deel uit kranten, tijdschriften en drukwerk. Aangezien het aandeel verpakkingen steeds verder blijft stijgen, bepaalt de erkenning dat de kostenverdeling tussen Fost Plus en de intercommunales zal evolueren van 44/56% naar 60/40% en de inkomstenverdeling van 32/68% naar 53/47%.

Daarnaast wordt de vergoeding voor projectopvolgingskosten aangepast aan de huidige realiteit en er wordt een werkgroep opgericht voor de vergoeding van kosten in regie. Er wordt ook een vergoeding voorzien voor de operationele kosten van de recyclageparken. Die moet onder meer de kosten dekken voor de parkwachters en de algemene uitbating.

Plan van aanpak in volle ontwikkeling

De finale tekst van de nieuwe erkenning werd eind februari gepubliceerd, waarna we meteen gestart zijn met de praktische implementatie. De meeste maatregelen uit de erkenning treden immers in voege vanaf 1 januari 2024, maar voor een aantal deadlines nemen we een maand extra de tijd omdat de erkenning later werd afgeleverd. Voor het artikel over lachgas moet er nog afgestemd worden tussen alle partijen om te komen tot een werkbare oplossing. 

De nieuwe verdeelsleutel voor papier-karton is intussen al geïntegreerd in MyFost, waardoor alle nieuwe PO’s en facturen al up-to-date zijn. Voor andere aanpassingen is iets meer tijd, voorbereiding en soms ook extra verduidelijking nodig. We werken op dit moment aan een plan van aanpak, dat we na overleg met de intercommunales tegen de zomer willen uitrollen. Je accountmanager zal je rond die tijd ook contacteren om de verdere aanpak te bespreken.

Meer informatie?

Heb je in de tussentijd nog vragen over de nieuwe erkenning en wat die voor jouw organisatie betekent? Neem dan contact op met je accountmanager of met onze customer service op het nummer 02 775 03 50 of via e-mail naar fostplus@fostplus.be.

PMD residu

Waarom het toenemende residu in de blauwe zak een probleem is

Tevredenheidsenquête Fost Plus

Tevredenheidsenquête: resultaten

30 jaar Fost Plus - Schrijf je in!

Schrijf je in voor de feestelijke editie van MInd the Circularity Gap!