Update april '24

Sinds de invoering van de uitgebreide PMD-inzameling mogen burgers veel meer verpakkingen sorteren in de blauwe zak dan voorheen. “Helaas lijken sommigen de sorteerregels tegenwoordig wel heel ruim te interpreteren. Dat zorgt voor heel wat problemen en zelfs gevaarlijke situaties in onze sorteercentra,” zegt Philippe Alen, Quality Manager bij Fost Plus.

De PMD-zakken die we bij de burger thuis inzamelen worden naar vijf sorteercentra gebracht, die verspreid liggen over heel België. De kwaliteit van de inhoud wordt zowel bij het binnenkomen als bij het buitengaan van de sorteercentra nauwlettend en systematisch gecontroleerd, door de sorteercentra zelf en door Fost Plus.

Vreemde voorwerpen

“De afgelopen jaren zien we bij die kwaliteitscontroles een sterke toename van materialen en voorwerpen die helemaal niet thuishoren in het PMD,” zegt Philippe Alen. “De reden daarvoor is niet ver te zoeken. Sinds de invoering van de uitgebreide PMD-inzameling worden de zakken veel minder gecontroleerd. Vroeger kreeg je als burger een duidelijk signaal wanneer je fout sorteerde: de ophalers kleefden een weigeringssticker met het rode handje en de zak bleef op de stoep staan. Die controles zijn weggevallen, en dat beginnen we nu duidelijk te merken.”

“Vooral de hoeveelheid niet-verpakking is toegenomen: opblaaszwembaden, tuinmeubilair, schoenen, textiel, kapstokken, speelgoed, je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken of we zijn het al tegengekomen. De voorwerpen worden ook steeds groter: buizen, emmers, tot zelfs autobanden, opbergbakken, wasmanden en folies uit de landbouw- en bouwsector.”

Het zorgt onvermijdelijk voor problemen op de sorteerlijnen. “De machines zijn ingesteld om de typische verpakkingen uit de blauwe zak te sorteren. Denk maar aan flessen, potjes, blikjes, kleine folies, enzovoort. Wanneer die ‘vreemde’ en grote voorwerpen op de sorteerbanden terechtkomen, verstoren ze de geautomatiseerde processen, met alle gevolgen van dien.”

Hieronder zie je een kleine collectie van verschillende types residu die we de laatste tijd hebben aangetroffen in overslagstations en sorteercentra:

Brand- en ontploffingsgevaar neemt toe

Geblokkeerde installaties zijn helaas niet het enige probleem, want er ontstaan ook steeds meer gevaarlijke situaties. Die hebben vooral te maken met de toenemende aanwezigheid van elektrische en elektronische toestellen in de PMD-zakken, zoals afgedankte laptops, smartphones, spelconsoles, elektrische tandenborstels, … Ze bevatten bijna allemaal lithiumbatterijen, die spontaan kunnen ontbranden bij kortsluiting, oververhitting of beschadiging. De steekvlam die daarmee gepaard gaat, zorgt in combinatie met het brandbaar materiaal voor grote risico’s. Daarnaast zien we ook steeds meer gasflessen opduiken, die ook heel wat risico’s met zich mee brengen.

“We kregen al verschillende meldingen van brandjes en ontploffingen in sorteercentra, gelukkig nog zonder grote gevolgen,” zegt Philippe Alen. “Maar het spreekt voor zich dat de sorteercentra zich grote zorgen maken, in de eerste plaats voor de veiligheid van hun medewerkers. Die zorg is niet onterecht: een paar jaar geleden brandde in Nederland een sorteercentrum helemaal uit.”
 

We rekenen op intercommunales en gemeenten, die via hun eigen communicatiekanalen extra impact kunnen hebben. Intercommunales die relatief lage residupercentages optekenen, willen we ook kunnen belonen.

Ingrijpende maatregelen nodig

Redenen genoeg dus om de aandacht voor de sorteerregels opnieuw aan te scherpen. “We besteden daar in onze communicatie naar de burger en vooral op sociale media heel veel aandacht aan. Maar we rekenen ook op intercommunales en gemeenten, die via hun eigen communicatiekanalen extra impact kunnen hebben. Ook de gekozen inzamelmethode speelt hier een rol – grote verzamelcontainers en ondergrondse containers zijn minder gemakkelijk te controleren.”

“Daarnaast willen we intercommunales die relatief lage residupercentages optekenen, ook kunnen belonen. In de nieuwe erkenning hebben we daarom een sorteerbonus voorzien. Die bonus bestond vroeger ook al, maar werd bij de invoering van de uitgebreide PMD-inzameling niet langer als relevant beschouwd. Maar in het licht van de situatie vandaag kan die bonus wel degelijk helpen,” besluit Philippe Alen.

Nieuwe erkenning

De nieuwe erkenning - wat verandert er?

Tevredenheidsenquête Fost Plus

Tevredenheidsenquête - de resultaten

30 jaar Fost Plus - Schrijf je in!

Schrijf je in voor voor de feestelijke editie van Mind the Circularity Gap!