Nieuws

Fost Plus steunt het UCI WK Wielrennen 2021 bij hun duurzaam ontwikkelingsplan

 

Vlaanderen verwelkomt dit jaar het WK wielrennen, dat zijn 100e verjaardag viert. Een buitengewone kans voor alle wielerfans om deze etappe bij te wonen, maar ook een grote uitdaging voor de organisatie die zich wilde onderscheiden op het vlak van duurzame ontwikkeling. 

Het UCI WK Wielrennen 2021 heeft een duurzaamheidsplan opgesteld op basis van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (of Sustainable Development Goals, SDGs) van de VN en heeft Deloitte de opdracht gegeven om tijdens het evenement metingen en analyses uit te voeren en de CO2-impact ervan te berekenen. 

Zo is het de ambitie om tijdens het WK maximaal afval te vermijden, materialen te hergebruiken en verpakkingen te recycleren. Fost Plus steunt de gemeenten langs het parcours rond de assen van de 4 gaststeden: Leuven, Antwerpen, Brugge en Knokke-Heist met logistiek en communicatie voor het sorteren van PMD. 

In de parcourgemeentes ligt de verantwoordelijkheid voor de inzameling bij de lokale besturen en intercommunales. Zij steunen daarbij op de expertise van Fost Plus. De bestaande evenementenkits werden aangepast en geüpdatet met de nieuwe sorteerregels voor PMD. In dat kader biedt Fost Plus onder meer sorteereilanden aan om in te zetten op dergelijke evenementen. Daarnaast zorgt Fost Plus voor bijhorende beach flags die, ook wanneer het wat drukker wordt, de toeschouwers naar de eco zones moeten trekken waar zij hun afval kunnen sorteren. De lokale besturen konden daarbij bijkomend instructief sorteermateriaal bestellen, zoals stickers of affiches. Green teams houden de omgevingen netjes en zorgen ervoor dat de afvaleilanden tijdig leeggemaakt worden. Met de inbreng van Fost Plus voor wat betreft PMD, trekken zij hun sterk sensibiliserende en motiverende aanwezigheid door voor verpakkingsrecyclage. En het was een succes. Er werd inderdaad 1,5 ton PMD ingezameld.

Steven Boussemaere, Director Innovation & Business Development bij Fost Plus: “Het is belangrijk om elke verpakking in te zamelen voor recyclage. Buitenshuis gaan we echter anders om met verpakkingen als thuis. Voor het UCI WK Wielrennen 2021 spelen we ten volle onze rol uit als motor van de circulaire economie uit door lokale besturen te ondersteunen bij de realisatie van hun duurzaamheidsambities, via het sorteren van PMD. Zo blijven de materialen in de keten als secundaire grondstof voor nieuwe producten of verpakkingen. Deze aanpak, die herbruikbare bekers in de gaststeden combineert met de inzameling van eenmalige verpakkingen in de parcourgemeentes waar die logistiek niet opgezet kan worden, zal in de toekomst ongetwijfeld als uitgangspunt dienen voor andere grootschalige evenementen.”