Casestudy

Fost Plus en Facilicom Group slaan de handen in elkaar voor betere afvalsortering op kantoor

 

Schoonmaakploegen en andere facilitaire diensten spelen een cruciale rol in het afvalbeheer op kantoor. Niet alleen houden ze de werkplaats netjes, ze zijn vaak ook het eerste aanspreekpunt voor sortering en houden toezicht op de afvalbakken. Fost Plus en Facilicom werken daarom samen om afvalsortering, en PMD in het bijzonder, te optimaliseren op de werkvloer. 

Goed afvalbeheer begint en eindigt niet bij de afvaloperator die de containers of zakken tijdig komt ophalen. Commerciële schoonmakers komen het eerst in contact met de afvalartikelen. Het is dus belangrijk dat zij afvalbeheer juist begrijpen om het te kunnen toepassen. Bedrijven en organisaties zijn immers gehouden om bepaalde afvalstromen te sorteren, waaronder PMD. Bovendien zorgt sorteren er ook voor dat echt alle verpakkingsmateriaal ingezameld kan worden voor recyclage. Fost Plus, dat instaat voor de organisatie en financiering van de recyclageketen voor huishoudelijke verpakkingen, en Facilicom Group, de Belgische nummer 1 in facilitaire diensten, slaan daarom de handen in elkaar om het afvalbeheer op de werkvloer te optimaliseren. 

Steven Boussemaere, Fost Plus: “Het poetspersoneel is het eerste aanspreekpunt op het terrein als het gaat over afval. Door samen te werken met Facilicom, zetten we 25.000 ambassadeurs in voor meer PMD-sortering bij bedrijven.” 

Als onderdeel van het project organiseert Fost Plus, in samenwerking met GoodPlanet, opleidingstrajecten volgens het principe van train-the-trainer. Van opzichters en area managers tot de professionele poetscrew – het is belangrijk dat zij hun bijdrage begrijpen aan meer en beter PMD sorteren. Maar ook bedrijfseigenaren deze delen verantwoordelijkheid. Door medewerkers op te leiden om hun afval op de juiste manier weg te gooien, kunnen ze hun ecologische voetafdruk aanzienlijk doen dalen.

Maddy Claes, KZI Manager bij Facilicom: “Via praktijkgerichte sessies bieden we know-how aan onze mensen. Niet alleen zodat ze zelf beter met afval omgaan, maar ook handvaten kunnen reiken binnen de organisaties waar ze actief zijn. GoodPlanet is hiervoor de uitgelezen partner, omdat ze de ideeën achter duurzame ontwikkeling concreet maken. Voor Facilicom zijn deze opleidingen een logisch onderdeel van onze dienstverlening als one stop service-partner.”

Steven Boussemaere, Fost Plus: “Naar schatting belandt jaarlijks zo’n 20.000 ton aan PMD in het gemengde bedrijfsrestafval. Dat is zonde want zo gaan de materialen verloren voor de circulaire economie. Door bedrijven te ondersteunen bij hun sorteertraject, houden we materialen in de keten als secundaire grondstoffen.”

Luister naar de podcast voor meer informatie

Om meer te weten te komen over deze spannende samenwerking tussen Facilicom en Fost Plus nodigen we je uit om te luisteren naar de podcast waaraan onze collega Greet Hofman, projectmanager, heeft deelgenomen. Het is de perfecte gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van dit innovatieve initiatief en te ontdekken hoe ook jij kunt bijdragen aan verantwoord afvalbeheer op je werkplek.