Actimel wordt koolstofneutraal, mede dankzij slimme verpakking

 

Het voedingsmiddelenbedrijf Danone bereikt met het verse zuivelmerk Actimel koolstofneutraliteit in België voor de volledige productiecyclus. Dat kondigt het bedrijf eind maart 2022 aan. Deze nieuwe mijlpaal is het resultaat van solide actieplannen door de productievestiging in Rotselaar en samenwerking met de lokale melkveehouders om de CO2-uitstoot te verminderen. Het verder optimaliseren van de Actimel-verpakking maakt daar deel van uit. 

Het merk Actimel ontving de Carbon Neutral Footprint-certificering vanwege Carbon Trust®, een onafhankelijk wereldwijd adviesbureau voor klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Actimel getuigt van een sterk lokaal engagement: het wordt geproduceerd met melk van boerderijen in een straal van gemiddeld 70 km rond de Belgische fabriek in Rotselaar en wordt het eerste zuivelproductmerk bij Danone dat koolstofneutraal is. Danone onderneemt daarvoor tal van acties, waaronder overschakelen op groene energie op de productiesite,  melkveehouders ondersteunen wanneer zij overschakelen op duurzamere landbouw maar ook verpakkingsoptimalisatie.  

19 ton CO2 per jaar 

Sinds de lancering van Actimel in 1994 zijn talrijke initiatieven genomen op het gebied van de melkproductie en het gebruik van plastic als verpakkingsmateriaal. Verpakking (inclusief recyclage) is goed voor bijna 20% van de CO2voetafdruk van een Actimel flesje. Danone zal haar koolstofvoetafdruk blijven verkleinen met behulp van verpakkingsinnovaties. 

  • Het Actimel-flesje is 100% recycleerbaar. Een lege Actimel-verpakking hoort in de Nieuwe Blauwe Zak, zodat het gerecycleerd kan worden tot secundaire grondstof om nieuwe producten of verpakkingen mee te maken.  
  • Het gewicht van het flesje is sinds de lancering gehalveerd: van 11 gram HDPE in 1992 tot 6 gram in 2007 en 5,35 gram in 2021, waardoor de CO2-uitstoot met 9% is gedaald.
  • Het karton rond de flesjes bestaat  voor 100% uit gerecycleerd materiaal.
  • Het plastic hoesje rond de Actimel-flesjes van het gamma 0% wordt vanaf midden dit jaar weggelaten, waardoor tot 8 ton plastic en 19 ton CO2 per jaar kan worden bespaard.

Meer weten over verpakkingsinnovatie met het oog op meer en betere recyclage? Ontdek de Do’s en Don’ts voor Design4Recycling. 
 

Actimel - NL