#wistjedat

5 redenen om PMD te sorteren op het werk

 

Wij Belgen zijn erg goed in het sorteren van onze PMD-verpakkingen thuis. Maar we hebben wat meer moeite om die goede gewoonten ook buitenshuis toe te passen. Geen zorgen, Fost Plus helpt je om te blijven sorteren, waar je ook bent - ook op je werk.

We brengen een groot deel van onze dag door op ons werk. Daar consumeren we dus ook verpakte producten. Denk maar aan een slaatje bij de lunch, een mueslireep als tussendoortje of drankjes die we in de loop van de dag drinken. Al die verpakkingen moeten natuurlijk ook gesorteerd worden, zodat we ze kunnen recycleren.

Alsof dat nog niet volstaat, geven we je nog 5 goede redenen om PMD op het werk te sorteren.

 

1. Sorteren is verplicht

Je leest het goed, het sorteren van (plastic) verpakkingen is al enkele jaren wettelijk verplicht. Als je op het werk de juiste zak of bak gebruikt, ben je dus in orde met de wetgeving. Door te kiezen voor een duurzamere toekomst en een milieuverantwoorde aanpak, voldoe je aan je verplichtingen en geef je je bedrijf een duurzame boost. Zo werk je ook aan het imago van je bedrijf.

 

2. Een welkomstpremie zet je op het juiste spoor

Heb je een duwtje in de rug nodig om de stap naar sorteren op het werk te zetten? Bedrijven die beginnen met sorteren op het werk kunnen een premie krijgen van 75 euro.

 

Hoe ontvang je die?

  1. Neem contact op met een PMD-ophaler die aangesloten is bij Fost Plus. Let op: veranderen van PMD-ophaler is niet voldoende om de premie te verkrijgen.
  2. Sluit een contract af voor het ophalen van PMD in je bedrijf.
  3. Je partner helpt je om de premie aan te vragen.

 

3. Het is eenvoudiger dan ooit

Sinds 1 april 2021 zijn de sorteerregels voor PMD uitgebreid. Je kunt nu bijna alle plastic verpakkingen bij het PMD sorteren, net als thuis. Meer informatie vind je op de website: www.sorterenophetwerk.be.

 

4. Je kan snel van start gaan

Dankzij heel wat tips en ons gratis starterspakket is het gemakkelijk om met het sorteren van PMD op het werk te beginnen. In het pakket vind je stickers voor de afvalbakken, sensibiliseringsaffiches en nog eens de sorteerregels. Je kunt dus meteen beginnen met sorteren op je werkplek.

Wil je meer informatie en de gratis gids ontvangen? Dat is heel eenvoudig: klik hier.

 

5. Je draagt je steentje bij aan een circulaire economie

Door correct te sorteren gaan verpakkingen niet langer verloren in het restafval maar krijgen ze een nieuw leven als waardevolle grondstof. Jij en je bedrijf dragen dus bij aan een gezondere planeet door verpakkingsafval te sorteren.

Wist je dat de meeste verpakkingen in België gerecycleerd worden? Glas, papier-karton, plastic en metaal worden al vele jaren gerecycleerd. Glas en metaal kunnen zelfs oneindig worden gerecycleerd.

Enkele voorbeelden van deze circulariteit van materialen om ons punt beter te illustreren:

  • Van aluminium kunnen nieuwe drankblikjes, schaaltjes voor kant-en-klaarmaaltijden of auto-onderdelen worden gemaakt.
  • Staal uit blikverpakkingen kan worden gebruikt om nieuwe scheermesjes, blikverpakkingen en koffiezetapparaten te produceren.
  • Van drankflessen kunnen nieuwe flessen worden gemaakt.