Casestudy

Sorteren in de horeca – Top Brands geeft het goede voorbeeld

 

In de keukens van de Top Brands-restaurants wordt al het afval netjes gesorteerd: glas, papier-karton, organisch afval én PMD. “We hebben de hoeveelheid restafval de afgelopen jaren serieus zien dalen. Het resultaat van een doordachte aanpak en een nauwe samenwerking met onze afvalpartners, maar vooral ook de dagelijkse inspanningen van onze medewerkers,” zegt Tine Schelfout, Facility Coördinator.

Top Brands, dat zijn vier bekende restaurantketens: Pizza Hut, Paul, Ellis en WASBAR. Er werken in totaal meer dan 2.000 mensen in 161 locaties over heel België. “Vanuit het hoofdkantoor ondersteunen we de zaakvoerders van elk restaurant in hun dagelijkse business. Een duurzaam afvalbeheer is daar een belangrijk onderdeel van,” zegt Tine Schelfout.

Situatie in kaart brengen

“Het sorteren van PMD stond eigenlijk al heel lang op onze prioriteitenlijst. Vooral de coronaperiode gooide roet in het eten, maar in 2022 hebben we het project opnieuw opgenomen. Voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat er tot dan helemaal niet gesorteerd werd in de keukens van onze restaurants. Er was wel nood aan een grondige en doordachte aanpak,” benadrukt Tine Schelfout.

“We zijn begonnen met een bezoek aan een aantal van onze restaurants, samen met een vertegenwoordiger van Fost Plus. De bedoeling was om de situatie precies in kaart te brengen: om welke stromen gaat het, wat zijn de hoeveelheden, welke afvalbakken worden gebruikt, hoe wordt de ophaling georganiseerd, enzovoort. Op basis daarvan konden we een goede inschatting maken van wat we nodig hadden, en zijn we gestart met een proefproject in een drietal restaurants.”
 

Wat hoort waar? Check de sorteerregels voor de horeca!

“Tijdens onze bezoeken aan de restaurants van Top Brands merkten we dat er in de keukens heel wat verpakkingen vrijkomen die de medewerkers deden twijfelen bij het sorteren,” zegt Jürgen De Ridder, Marketing Manager bij Fost Plus. “Het gaat hierbij typisch om verpakkingen die heel sterk lijken op de verpakkingen die we thuis kennen, maar die er toch net iets anders uitzien of groter zijn dan het huishoudelijke formaat. Denk maar aan grootverpakkingen van kruiden, sauzen en koffie, bag-in-boxes, gasflessen en plastic folies   . En dan zijn er nog de industriële folies en zakken, die sowieso niet bij PMD horen.”

“Om duidelijkheid te scheppen, hebben we specifieke sorteerregels ontwikkeld voor de horecasector, in samenwerking met ons kwaliteitsdepartement en met goedkeuring van de Interregionale Verpakkingscommissie. We hebben de instructies ook samengevat in een handige affiche die je in de keuken van je zaak kan ophangen.”

Raadpleeg de sorteerregels voor de horeca

Sorteren is vooral een gewoonte

“Het sorteren van afval lijkt op zich niet zo moeilijk. Toch stoot je in de praktijk op een aantal hindernissen. Een eerste uitdaging is tijd: tijdens een drukke shift is het niet altijd evident om je hoofd bij het sorteren te houden. Daarnaast is het ook een hele uitdaging om overal voldoende ruimte te voorzien voor de verschillende afvalbakken. Het is iets wat we in het ontwerp van onze toekomstige restaurants zeker willen meenemen.”

Naast het praktische luik was ook de motivatie van de medewerkers doorslaggevend. “Zij moeten het uiteindelijk doen, dag in dag uit. Aanvankelijk merkten we hier en daar nog wat aarzeling, al waren er ook restaurants waar medewerkers niet konden wachten om eraan te beginnen. We hebben vooral gemerkt dat je het wat tijd moet geven: sorteren is een gewoonte.”

Om de inzameling in goede banen te leiden, werkte Top Brands nauw samen met afvalpartner Renewi. “Vooral de frequentie van de ophaling is cruciaal. Je wil niet dat het afval zich begint op te stapelen en voor geuroverlast zorgt. Het was ook even zoeken naar de juiste inzamelcontainers: een kleine bakkerij van Paul in de Brusselse metro vraagt een andere oplossing dan een vestiging van Pizza Hut die zich buiten de stad bevindt.”

Alles op één hoop? Nooit meer!

De resultaten mogen er zijn. “We zien een duidelijke afname van de hoeveelheid restafval in al onze restaurants. In bepaalde gevallen zelfs bijna met de helft – al kan die halvering niet alleen aan PMD worden toegeschreven, want we sorteren ook steeds meer organisch afval. De ingezamelde hoeveelheden hangen ook af van het type restaurant. In onze WASBARs komt bijvoorbeeld meer PMD vrij dan bij Ellis, waar we dan weer meer drankverpakkingen uit glas hebben.”

En wat met het kostenplaatje? “Sowieso vraagt het sorteren wel wat investeringen: afvalbakken, rolcontainers en aanpassingen aan de infrastructuur. Maar ik denk dat we als bedrijf verder moeten kijken dan de kosten. Want we kunnen het ons in 2024 toch echt niet meer permitteren om alles op één hoop te gooien,” besluit Tine Schelfout.
 

PMD sorteren in jouw zaak? Fost Plus helpt je op weg!

Ontdek onze nieuwe pagina over “Sorteren in de Horeca”. Met tips om nog beter te sorteren in jouw zaak, een afvalbakkenplan op maat, een handige affiche met de sorteerregels voor de horeca, en nog veel meer.

Sorteren in de horeca