Nieuws

HolyGrail 2.0 baant de weg voor beter scheiden van afvalstromen voor food en non-food

 

Het Digital Watermarks Initiative HolyGrail 2.0 heeft een grote stap gezet naar beter sorteren en circulariteit en bereikte daarmee een belangrijke mijlpaal. De technologie kan doeltreffend verpakkingsafvalstromen afkomstig van voeding en non-food scheiden in een industriële omgeving. De resultaten bieden perspectieven om aparte voedselveilige r-PET en non-food r-PETstromen in recyclagefabrieken te creëren, en zo meer recyclagerendement te verkrijgen.

Indrukwekkende resultaten

Tijdens de testen kon de volledig operationele sorteerlijn, uitgerust met de module voor herkenning van digitale watermerken, in de eerste sorteerfase gemiddeld 92,1% van het afval juist herkennen en 88,3% juist sorteren. De doeltreffendheid verhoogde nog tijdens de tweede sorteerfase: gemiddeld 95,9% juist herkend en 95,1% juist gesorteerd. Die indrukwekkende resultaten valideren de doeltreffendheid van digitale watermerken om het onderscheid te maken tussen verpakkingsafvalstromen afkomstig van voeding en non-food.

Daarnaast werd vastgesteld dat één enkel sorteerproces volstond om aan de strenge richtlijnen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) te voldoen (minder dan 5% materiaal dat niet bestemd is om in contact te komen met levensmiddelen). Dankzij die doorbraak kan bovendien ook een aparte PET-stroom voor non-food voor circulair gebruik worden opgericht. Het traditionele sorteerproces in twee stappen, dat in veel recyclagefabrieken wordt gebruikt, biedt echter bijkomende mogelijkheden om zowel de stroom voor voedselveilig contact als voor non-food uit te breiden.

De testen werden uitgevoerd in Wellman/Indorama, een recyclagefabriek in het Franse Verdun, in samenwerking met machineproducent Pellenc ST en leverancier van digitalewatermerktechnologie Digimarc. Die twee laatste zijn belangrijke partners van het HolyGrail 2.0 Initiative.


Circulaire recyclagestromen mogelijk maken

Een van de meest veelbelovende mogelijkheden van de watermerktechnologie van HolyGrail 2.0 is het ontwikkelen van nieuwe, aparte sorteerstromen. Doordat het verpakkingsmateriaal preciezer kan worden gesorteerd, wordt het mogelijk om aparte stromen voor een specifieke toepassing te openen, zoals cosmetica, detergenten of verpakkingen die in contact komen met levensmiddelen. Die specifieke sorteerstromen zorgen ervoor dat de recyclagetoepassingen circulairder, meer één-op-één worden en dragen zo bij tot een duurzamere toekomst. Fost Plus is trots om de implementatie van HolyGrail 2.0 te kunnen ondersteunen en nauw samen te werken om digitale watermerken in te voeren op PET-flessen en -schaaltjes die met de blauwe zak worden ingezameld.

Next steps

De industriële validering van HolyGrail 2.0 is een belangrijke stap voorwaarts in het verder ontwikkelen van recyclagepraktijken. Als volgende stap zullen nog meer industriële testen worden uitgevoerd op verschillende soorten post-consumer afvalstromen. HolyGrail 2.0 blijft zich samen met Fost Plus en andere belangrijke stakeholders inzetten om te innoveren en meer duurzaamheid te brengen in de sorteer- en recyclagesector.