Casestudy

Frosch – Een revolutionaire sproeikop

 

Als we het assortiment schoonmaakproducten onder de loep nemen, zien we dat er één uitdaging hardnekkig aanwezig blijft: flessen met verstuivers. Die bevatten immers vaak een metalen veer, waardoor het product moeilijk volledig gerecycleerd kan worden. Samen met Berry Global heeft Frosch een innovatieve sproeikop ontwikkeld, volledig uit plastic, voor zijn huishoudelijke schoonmaakproducten.

Technische innovatie

De sproeikop, die samen met Berry Global werd ontworpen, is een grote stap voorwaarts op het gebied van duurzaamheid. Hij bestaat voor meer dan 97% uit polypropyleen (PP) en bevat geen metalen onderdelen die het recyclageproces moeilijk maken. Om een doeltreffende verstuiver te maken zijn er doorgaans veel onderdelen uit verschillende materialen nodig. Het feit dat deze enkel uit plastic bestaat, maakt de innovatie zo indrukwekkend.

Duurzame eigenschappen

De sproeikop bevat 29% post-consumer gerecycleerd plastic en is 18% lichter dan de huidige marktstandaarden – een mooie stap voorwaarts op het vlak van preventie. Aangezien Frosch een navulsysteem heeft met flexibele zakjes, is de verstuiver ontworpen om minstens 5.000 sprays mee te gaan. Zo kan de fles meer dan 11 keer worden nagevuld.

De sproeikop van Frosch voldoet nu volledig aan de drie pijlers van de circulaire economie:

  • minder plastic: gebruik van lichtere materialen en gerecycleerd plastic;
  • herbruikbare fles: dankzij de duurzame verstuiver en het navulsysteem;
  • volledig recycleerbaar: dankzij het gebruik van slechts één materiaal kan de hele sproeikop gemakkelijk gerecycleerd worden.
Trigger Frosch

Op weg naar flessen uit 100% gerecycleerd plastic

In 2009 bevatten de PET-flessen van Frosch al 50% gerecycleerd plastic, in 2016 was dat 100%. Het volgende doel van het bedrijf is om de komende jaren 100% gerecycleerd plastic gebruiken voor alle onderdelen van de flessen (doppen, verstuivers enz.) in het volledige assortiment.
 

Bekijk deze video voor een voorbeeld: