FILAO: eerste geïntegreerde ‘bottle-to-bottle’ PET-recyclagefabriek opent haar deuren in België

 

De toekomst van de circulariteit van plastics in België heeft een beslissende wending genomen met de officiële opening van FILAO, de eerste geïntegreerde PET-recyclagefabriekvan het land. Dankzij samenwerking tussen Sources ALMA, een van Europa's grootste producenten van bronwater en natuurlijk mineraalwater, Veolia, wereldleider in milieudiensten, en Fost Plus, sluiten we de recyclagekringloop van PET-flessen.

Van fles tot fles

FILAO, dat gevestigd is in Charleroi, is een hoogtechnologische fabriek met een indrukwekkende jaarlijkse recyclagecapaciteit van 40.000 ton PET. Dat cijfer vertegenwoordigt ongeveer 70% van de heldere transparante en blauwe transparante PET-flessen die in België worden ingezameld via de blauwe zak.

Dit project is veel meer dan alleen een recyclagefabriek. Het geeft concreet vorm aan de circulaire economie. De PET-flessen die in het hele land worden ingezameld, worden in België gesorteerd en vervolgens bij FILAO verwerkt tot r-PET of gerecycleerd PET. Sources ALMA produceert opnieuw flessen met het r-PET, specifiek voor de Belgische markt.Die nieuwe flessen kunnen voortaan meer gerecycleerd materiaal bevatten dan het door Europa opgelegde percentage (25% tegen 2025, 30% tegen 2030). 
 

Filao buzzer
Filao intérieur

Verbintenis van Fost Plus voor de groeiende lokale circulaire economie

Fost Plus is verheugd over dit voorbeeld van lokale circulaire economie. FILAO staat voor een hoogtechnologische oplossing voor fles-tot-flesrecyclage, die de impact op het milieu helpt te verminderen en tegelijk rechtstreekse en onrechtstreekse banen creëert in de regio.

FILAO is een van de vijf nieuwe Belgische faciliteiten voor het recycleren van plastic materialen uit de blauwe zak. Ook de nieuwe PET-recyclagefabriek in Neufchâteau (in opbouw) zal PET-flessen recycleren, naast meer complexe PET-verpakkingen zoals schaaltjes en opake flessen.