Casestudy

Coca-Cola bespaart 30 ton grondstof in multipacks

 

Coca-Cola verwijdert handgrepen op multipacks

Coca-Cola Europacific Partners zet een belangrijke stap om het ontwerp van zijn verpakkingen te optimaliseren en verwijdert de handgrepen  op alle multiverpakkingen voor hun flessen gemaakt uit 100% gerecycleerd plastic (rPET)* en de Tetra Pak-verpakkingen van Minute Maid. Dat initiatief sluit aan bij onze Design4Recycling-aanbevelingen om het verbruik van grondstoffen op de Belgische markt met 30 ton te verminderen en de buitenverpakkingen beter recycleerbaar te maken.

Een kleine wijziging voor een grote impact

Door de handgrepen van de multipacks te verwijderen beoogt het drankenmerk Coca-Cola de volledige recyclage van de plastic buitenverpakkingen. Vroeger werden die ingezameld en gesorteerd, maar uiteindelijk kwamen ze bij het restafval terecht door de aanwezigheid van meerdere materialen in de handgreep (plastic en papier-karton). Die verbetering draagt niet alleen bij aan de circulaire economie, maar vermindert ook het verbruik van grondstoffen met ongeveer 30 ton voor de Belgische markt, en verkleint zo de impact op het milieu.

Het doel van Fost Plus is om recyclageoplossingen aan te bieden voor alle verpakkingen op de Belgische markt. We kunnen dat bereiken door het ontwerp van verpakkingen kritisch te beoordelen en aan te passen, bijvoorbeeld door de niet-recycleerbare handgrepen te verwijderen. Gezamenlijke inspanningen met onze leden bevorderen het gebruik van recycleerbare verpakkingen, wat ons dichter bij een duurzamer verpakkingslandschap brengt.

Ondanks het feit dat de handgrepen zijn verwijderd, kunnen consumenten de multipacks nog steeds gemakkelijk vastpakken dankzij de opening aan de zijkant. Het engagement van Coca-Cola Europacific Partners om tegen 2030 de CO₂-uitstoot te verminderen met 30% en CO2 neutraal te zijn tegen 2040 is een belangrijk aspect van hun duurzame ontwikkelingstrategie. De verpakking alleen al maakt 37,5% van hun ecologische voetafdruk uit, vandaar het cruciale belang om die waar mogelijk te optimaliseren.

Een langetermijnvisie

Niet alleen ondersteunt het verwijderen van de handgrepen van de multipacks de circulaire economie en verbetert het de recycleerbaarheid, het sluit ook aan bij de visie van Fost Plus om de keten van materialen en grondstoffen te sluiten. Door het ontwerp van zijn verpakkingen te herzien en ook te wijzigen, toont Coca-Cola aan hoe belangrijk het is om de bestaande systemen in vraag te stellen: het laat toe om innovatieve oplossingen te vinden die gebruiksgemak en duurzaamheid combineren. We feliciteren Coca-Cola Europacific Partners voor het nemen van die maatregel en we moedigen andere bedrijven aan om hetzelfde te doen.

Door de adviezen van Design4Recycling op te volgen, kunnen we een cultuur van verantwoord verpakkingsontwerp bevorderen en een positieve impact creëren op onze planeet en onze gemeenschappen. Bovendien herinnert Fost Plus eraan dat tegen eind 2025 alle niet-recycleerbare verpakkingen uit het assortiment verdwenen moeten zijn. Daartoe bieden wij advies en stellen wij onze expertise en praktische ondersteuning te beschikking, onder meer door nieuwe verpakkingen te testen in de sorteercentra.
 

* 100% gerecycleerd plastic op de producten van TCCC, met uitzondering van dop en etiket, en Aquarius 1,5 l, Tropico 1,5 l, Minute Maid 33 cl en 1,25L Coca Cola en Coca Cola Zero.