Cécémel: 100% gerecycleerde PET en recycleerbaar dankzij nieuwe sleeve

 

In het kader van zijn duurzaamheidsprogramma ‘Nourishing a better planet' zet FrieslandCampina ook in op de verduurzaming van verpakkingen. De zuivelproducent introduceert daarom 100% gerecycleerde PET-flessen* (rPET). De primeur is voor Cécémel. Speciaal voor deze flessen werd ook een nieuwe verwijderbare sleeve met ‘ritssluiting’ ontwikkeld. Dankzij deze rits kan de consument de sleeve ook makkelijk verwijderen zodat de verpakking volledig gerecycleerd kan worden.

In januari 2021 investeerde FrieslandCampina in een nieuwe, hoogtechnologische productielijn voor PET-zuivelflessen die bestaan uit 100% gerecycleerd materiaal in Aalter. De nieuwe lijn vervangt dit jaar alleen al ruim 125 miljoen bestaande PET-flessen van 20% gerecycleerd plastic  door 100% gerecycleerd materiaal. Jaarlijks kan 1,9 miljoen kilogram extra ‘nieuw’ plastic vermeden worden dankzij het gebruik van gerecycleerd materiaal. 

Omdat de fles alleen correct kan worden gerecycleerd als de consument de sleeve heeft verwijderd, ontwikkelde de Research & Development-afdeling van FrieslandCampina in samenwerking met Fost Plus een gloednieuwe ‘ritssluiting’ die het verwijderen van de sleeve eenvoudiger maakt.

Jeroen Van de Broek, Managing Director bij FrieslandCampina in België: “Dit zijn twee nieuwe mijlpalen in het verduurzamen van onze keten. Met de 100% rPET-flessen* die we nu als eerste Belgische zuivelfabrikant op de markt brengen, vermijden we maximaal het gebruik van ‘nieuwe’ materialen. Daarnaast willen we consumenten sensibiliseren met de nieuwe afritsbare sleeve om ook de recyclage te bevorderen.” 

*De flessen van de nieuwe rPET-lijn bestaan voor 100% uit gerecycleerd materiaal, de sleeve en de dop niet.

Een sleeve die het sorteren vereenvoudigt en verbetert

De nieuwe gerecycleerde PET-flessen zijn transparant. Dit maakt de fles zelf geschikt voor recyclage. Transparante, heldere PET-flessen vertegenwoordigen ongeveer 16% van de inhoud van de Nieuwe Blauwe Zak. In tegenstelling tot water en frisdrank is zuivel erg gevoelig voor zonlicht. Om verse, kwalitatieve en smaakvolle producten te kunnen garanderen, krijgen de PET-flessen daarom een jasje of sleeve. Maar deze sleeves belemmeren het sorteerproces in de sorteercentra. Door de sleeve kunnen de camera's die bij het sorteren worden gebruikt de fles eronder niet herkennen, waardoor de fles niet gerecycleerd kan worden en het materiaal verloren gaat voor de circulaire keten.

Aangezien een PET-fles dus enkel optimaal gerecycleerd kan worden als de consument deze sleeve verwijdert, heeft de Research & Development-afdeling van FrieslandCampina in samenwerking met Fost Plus een ‘ritssluiting’ ontwikkeld.Zo kunnen de jasjes gemakkelijk van de flessen worden losgemaakt. De sleeves en flessen moeten vervolgens apart in de Nieuwe Blauwe Zak worden gegooid. Op die manier worden de flessen in de sorteercentra herkend en worden alle delen van de verpakking gerecycleerd. Met deze innovatie vereenvoudigt en verbetert FrieslandCampina het sorteren voor de burger. 
 

Daarnaast willen we consumenten sensibiliseren met de nieuwe afritsbare sleeve om ook de recyclage te bevorderen.