Sorteren op het werk
Een logische en duurzame keuze
Thuis sorteren we allemaal. Maar daarbuiten zijn nog heel veel plaatsen waar nog niet gesorteerd wordt. En dat is zonde. Want zo gaan verpakkingen verloren die we eigenlijk perfect kunnen recycleren.
Drie redenen om meteen te starten met PMD sorteren op het werk
-
Een duurzame keuze
PMD sorteren op het werk is duurzaam ondernemen. Want hoe meer we sorteren, hoe meer we kunnen recycleren. Zo zorgen we ervoor dat verpakkingen niet langer verloren gaan in het restafval en een nieuw leven krijgen als waardevolle grondstoffen. Sorteren is dankzij de Nieuwe Blauwe Zak of de uitbreiding van de PMD-sorteerregels bovendien eenvoudiger dan ooit.
-
Een logische keuze
PMD sorteren op het werk is de logica zelve. Want thuis doen we het allemaal. Medewerkers, bezoekers en klanten verwachten steeds meer dat ze ook bij jou kunnen sorteren net zoals ze dat thuis doen. Want geef toe, je kan het je toch niet meer permitteren om PMD zomaar bij het restafval te gooien?
-
Sorteren is verplicht
PMD sorteren op het werk is in België wettelijk verplicht voor alle bedrijven en organisaties. Je krijgt als bedrijf of organisatie wel een duwtje in de rug met een welkomstpremie van 75 euro. Geen tijd te verliezen dus!


Zet ze together, want sorteren is so much better!



Aan de slag!
Vijf pijlers voor een geslaagd sorteerproject
ENGAGEMENT - Voorzie voldoende tijd en budget
Je wil starten met sorteren? Proficiat! Je hebt de eerste stap genomen om je werkplek, je organisatie of je evenement een stuk duurzamer te maken. Voorzie zeker voldoende tijd en budget om je plannen te realiseren. Werk je in een grotere organisatie? Betrek dan zeker ook de directie bij je plannen en zorg dat er een verantwoordelijke wordt aangesteld.

MONITORING - Breng je afval in kaart en zet heldere doelstellingen.
Maak een goede inschatting van de hoeveelheid afval die je wil sorteren. Om welke soort verpakkingen gaat het? Hoeveel lokalen en terreinen zijn er? Gaat het enkel om medewerkers of zijn er ook veel bezoekers? Zijn er specifieke doelgroepen zoals kinderen of anderstaligen? Met die informatie kan je precies bepalen wat je allemaal nodig hebt.

INFRASTRUCTUUR - Kies de juiste afvalbakken en stel ze slim op.
Zorg voor afvalbakken op alle plaatsen waar mensen eten, drinken of vaak langskomen. Stem de grootte af op het verwachte volume en vermijd overvolle bakken door ze regelmatig te ledigen. Groepeer de afvalbakken voor de verschillende materialen – PMD, restafval, papier-karton – zoveel mogelijk in sorteereilandjes. Zo ziet iedereen meteen dat er gesorteerd wordt.

BETROKKENHEID - Goede communicatie doet wonderen.
Laat collega’s, klanten en bezoekers weten dat er vanaf nu gesorteerd wordt. Voorzie waar nodig communicatie in verschillende talen en schakel diverse media in: interne mails, personeelsvergaderingen, affiches en borden. Voorzie duidelijke opschriften en kleurcodes op de afvalbakken zodat iedereen meteen ziet wat waar hoort. Breng ook de poetsploeg op de hoogte van je plannen, want ook zij spelen een belangrijke rol.
Download of bestel gratis affiches en stickers op www.desorteerwinkel.be. We bieden ook informatie op maat van specifieke doelgroepen zoals ziekenhuizen en voetbalclubs.

LOGISTIEK - Kies voor een professionele ophaler.
Voor de ophaling van PMD zijn twee mogelijkheden. Kleine hoeveelheden, vergelijkbaar met die van een gemiddeld huisgezin, kan je meegeven met de huishoudelijke inzameling in je gemeente. Voor grotere hoeveelheden sluit je best een contract met een - bij Fost Plus aangesloten - PMD ophaler. Die helpt je verder om alles in goede banen te leiden.

Ontvang nu een welkomstpremie van 75 euro!
Wie voor de eerste keer een contract afsluit met een professionele PMD-ophaler, kan rekenen op een welkomstpremie van 75 euro. En dat is mooi meegenomen! Je ophaler helpt je met de aanvraag.
De Nieuwe Blauwe Zak – ook voor bedrijven
Dankzij de Nieuwe Blauwe Zak en de uitbreiding van de PMD-sorteerregels zijn de sorteerregels voor bedrijven en organisaties een stuk eenvoudiger geworden. Want nu mogen alle plastic verpakkingen bij PMD, dus ook yoghurtpotjes, plastic bekertjes of verpakkingen van slaatjes en bereide maaltijden.