Casestudy

Walibi: afval sorteren, een avontuur op zich

 

De recreatieve sector speelt een belangrijke rol in het bevorderen van duurzame praktijken. Walibi, een begrip in de wereld van pretparken, is in samenwerking met Fost Plus en de afvalbeheerder Vanheede aan een boeiende reis naar efficiënt afvalbeheer begonnen. Dankzij de verbetering van de sorteerinfrastructuur van het park en een uitgebreide kwaliteitscontrole achter de schermen is Walibi erin geslaagd om 20 ton extra recycleerbaar materiaal te recupereren.

Een project in ontwikkeling

Veel vakantiedorpen en pretparken erkennen het belang van het sorteren van afval, maar ze worden geconfronteerd met belemmeringen die hun impact beperken. Met de seizoensarbeiders die elk jaar moeten worden opgeleid en de bezoekers die hun goede sorteergewoontes achterwege laten zodra ze hun huis verlaten of die niet vertrouwd zijn met de Belgische sorteerregels, is het immers niet altijd gemakkelijk om goede sorteerresultaten te behalen. Walibi heeft blijk gegeven van vastberadenheid en is de uitdaging aangegaan. Samen met Fost Plus en Vanheede Environment Group, een afvalophaler en -beheerder op maat voor bedrijven, heeft het park maatregelen genomen om zijn sorteersysteem te optimaliseren en bezoekers aan te moedigen hun afval op de juiste manier te sorteren. Samen hebben de partners de 5 pijlers van een succesvol sorteerproject in de praktijk gebracht.

Infrastructuur en communicatie

Bij de lancering van het project in 2020 heeft Fost Plus de parksituatie eerst uitgebreid geanalyseerd om een volledig beeld van de verbeterpunten te krijgen. De eerste vaststelling was het gebrek aan passende sorteerinfrastructuur en communicatiemiddelen om de bezoekers effectief te begeleiden. Walibi en Fost Plus stelden een ambitieus actieplan op om het project alle kans op slagen te geven. Er werden 85 sorteerbakken van 240 l geïnstalleerd voor het park en Aqualibi. Daarnaast werden er visuele hulpmiddelen aangebracht, zoals stickers en banners, om de bezoekers te helpen bij hun sorteerkeuze. Om dit initiatief nog boeiender te maken, werd een teaservideo gemaakt. Daarin speelden muzikanten een deuntje telkens wanneer een bezoeker zijn afval correct sorteerde in een specifieke zone van het park. Een ingenieuze manier om sorteren leuk en lonend te maken.

Engagement

De daaropvolgende jaren is het project constant geëvolueerd. De standaard vuilnisbakken werden vervangen door vuilnisbakken op maat die perfect passen bij het thema van het park. Die esthetische en meeslepende aanpak verbeterde de ervaring voor de bezoekers en heeft van het sorteren van afval een integraal onderdeel van het Walibi-avontuur gemaakt.

Logistiek en monitoring

Maar Fost Plus deed meer dan het louter lanceren van het project. Met de steun van Vanheede, de verantwoordelijke voor het legen van de vuilnisbakken in het park, en het recyclagepark van Walibi zelf, werd de kwaliteit van het afval continu gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de sorteerboodschappen goed doordrongen. Bovendien hielpen deze controles om verbeterpunten in het park te identificeren, waardoor een schaalbare en aangepaste benadering kon worden toegepast. Na de analyse van de vuilnisbakken van de restaurants kregen de seizoensarbeiders bijvoorbeeld een gepersonaliseerde opleiding om het sorteren achter de schermen te verbeteren. Momenteel richt Walibi zich op de verbetering van het sorteren op de parkeerplaats, waar een groot deel van het PMD-afval nog steeds bij het restafval terechtkomt.

Samen blijven Fost Plus en Vanheede continu expertise en waardevol advies bieden aan het park om de sorteerzones, de logistiek en de sorteerkwaliteit te verbeteren.

Overtuigende resultaten

Dankzij een goede samenwerking, constante feedback en gedeelde expertise, kon Walibi niet alleen zijn sorteerinfrastructuur in het park verbeteren, maar ook tastbare resultaten op het gebied van afvalbeheer realiseren. In 2022 zamelde Walibi dankzij dit gezamenlijke initiatief 23,7 ton PMD in, een spectaculaire stijging ten opzichte van de 2,8 ton in 2020. Het gaat dus om bijna 20 ton extra materialen die voortaan worden gerecycleerd. Die cijfers weerspiegelen de efficiëntie van het initiatief en de kracht van samenwerking tussen de partners.

Een rolmodel

Het engagement van Walibi blijft groeien. Het bedrijf laat zien dat met efficiënte samenwerking zelfs complexe uitdagingen kunnen worden overwonnen. Met deze samenwerking heeft Fost Plus een schaalbare aanpak geïmplementeerd die gemakkelijk op andere vergelijkbare locaties kan worden toegepast. Een te volgen voorbeeld.