#wistjedat

PMD sorteren op het werk – de vijf meest gemaakte fouten

 

Sorteren op de werkvloer groeit stilaan uit tot een goede gewoonte in heel wat bedrijven. En dat kan alleen maar een goede zaak zijn. Want elke verpakking die we sorteren gaat niet langer verloren in het restafval. In de praktijk zien we echter dat de kwaliteit hier en daar toch nog te wensen overlaat. Waar kan je op letten om nog beter nog te doen?


Sorteren, eenvoudiger dan ooit…

Sinds de introductie van de Nieuwe Blauwe Zak is afval sorteren een stuk eenvoudiger geworden – je mag nu bijna alle plastic huishoudelijke verpakkingen bij PMD sorteren. De nieuwe, uitgebreide sorteerregels gelden sinds 1 april 2021 ook voor het PMD dat we op de werkvloer inzamelen. Dat betekent dat je ook op het werk je lege yoghurtpotjes, plastic bekertjes en plastic bakjes van kant-en-klare maaltijden bij PMD mag sorteren. Dat is niet alleen handig – overal dezelfde sorteerregels – het vermijdt ook een stapel restafval bij bedrijven.

 

Al loopt het wel eens fout…

Toch vinden we bij onze controles in de sorteercentra nog heel wat materialen, verpakkingen en voorwerpen die niet thuishoren bij PMD. De blauwe zak is – net als bij je thuis – bedoeld voor huishoudelijke verpakkingen. En daar wringt het schoentje. Op de werkvloer gebruiken we immers ook heel wat andere verpakkingen. Ze lijken misschien op de verpakkingen die je thuis sorteert, maar ze hebben vaak een grote impact op de sorteerprocessen en de mensen die er werken. We zetten de meest gemaakte fouten voor jou op een rijtje.


1. Maak je verpakkingen leeg

We merken dat verpakkingen die ingezameld worden op de werkvloer nog heel wat productresten bevatten – veel meer dan we bij de gezinnen inzamelen. Denk maar aan halfvolle drankflessen en blikjes, een half verorberd yoghurtpotje of overgebleven etensresten. Dat is op zich niet onlogisch. Thuis sorteer je verpakkingen meestal in de keuken, vaak dicht bij een afvoer of een restafvalbak. Op de werkvloer is dat niet altijd het geval. Toch is het belangrijk dat de verpakkingen helemaal leeg zijn vooraleer je ze sorteert. De ophalers en de sorteerders zullen je dankbaar zijn!
TIP – Spoelen met water hoeft uiteraard niet – je verpakking leegmaken is voldoende.

Een goede vuistregel is: sorteer in de blauwe zak enkel verpakkingen die je thuis ook bij PMD zou sorteren.

2. Geen elektro en batterijen!

Elektrische en elektronische apparaten horen uiteraard niet thuis in de PMD-zak. Toch vinden we ze nog te vaak bij het PMD afkomstig van bedrijven. Ze verstoren niet alleen het sorteerproces, ze vormen ook een reëel gevaar voor de sorteercentra en de mensen die er werken. Batterijen kunnen zelfs voor brand- en ontploffingsgevaar zorgen in de sorteercentra. Absoluut te vermijden dus!
TIP – Met elektrische en elektronische apparaten kan je bij Recupel terecht, met je batterijen bij Bebat. Meer informatie via www.recupel.be en www.bebat.be

 

3. Gebruik de juiste – doorzichtige – zakken

PMD inzamelen in grijze of zwarte ondoorzichtige zakken is geen goed idee, om verschillende redenen. Zo kan je de inhoud niet zien, waardoor vaak verwarring ontstaat: restafvalzakken komen op die manier bij de PMD-stroom terecht, en omgekeerd. Gebruik daarom enkel de blauwe PMD-zakken. Ze zijn doorzichtig, wat het gemakkelijker maakt voor de poetsploeg of de afvalophaler om de inhoud te controleren. De sorteermachines zijn bovendien ingesteld om de zakken aan het begin van het proces open te scheuren. En, niet onbelangrijk, de zakken worden zelf ook gerecycleerd via een aparte stroom.
TIP – Bestel de officiële blauwe zakken met het opschrift ‘PMD Bedrijven’ bij je afvalpartner. 

 

4. Vermijd grote verpakkingen

In bedrijven worden vaak grotere verpakkingen verbruikt dan bij je thuis – denk maar aan de bulkverpakkingen in de horeca, grote bidons, manden en emmers, of palletfolies. Ook al bestaan ze meestal uit dezelfde materialen als huishoudelijke verpakkingen, toch zijn ze niet geschikt voor PMD. De zakken geraken niet alleen te snel vol, ze scheuren ook gemakkelijker. Bovendien zijn onze sorteerlijnen helemaal niet afgestemd op dergelijke grote formaten. Deze verpakkingen horen dan ook bij bedrijfsmatig afval.
TIP – Valipac biedt een specifieke oplossing voor de inzameling en recyclage van grote plastic folies. Meer informatie op www.valipac.be

 

5. Enkel verpakking bij PMD!

De blauwe PMD-zak is er enkel voor huishoudelijke verpakkingen. Andere voorwerpen – zoals plastic buizen en panelen, hout, piepschuim of productieresten – horen er niet thuis. De materialen, de volumes en de formaten zijn simpelweg niet geschikt voor de PMD-inzameling en de processen in onze sorteercentra. Voor al deze afvalstromen zijn bijna altijd andere kanalen voorzien.
TIP – Voor je bedrijfsmatige afval biedt je afvalpartner je ongetwijfeld een veel betere oplossing.