Casestudy

Nieuwe tiramisuverpakking van Delhaize bespaart 1,5 ton plastic per jaar

 

Delhaize heeft de verpakking van hun tiramisu duurzamer gemaakt. In het kader van hun actieplan The Lion’s Footprint lanceren ze verschillende initiatieven om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Inzetten op beter recycleerbare verpakkingen hoort daar uiteraard ook bij. 

Tot voor kort kwam de tiramisu van het huismerk in een kartonnen verpakking met plastic binnenlaagje. Omdat de twee aparte materialen niet van elkaar gescheiden konden worden, was de verpakking in zijn geheel niet recycleerbaar. Dat was jammer want zo gingen de materialen verloren voor de circulaire economie. De nieuwe verpakking bestaat uit een plastic pot in een kartonnen omhulsel. De plastic pot uit PET is bovendien gemaakt van gerecycleerd materiaal (r-PET), zodat dankzij de tiramisuverpakking alleen al 1,5 ton aan nieuw plastic per jaar wordt uitgespaard. Zo beschermt Delhaize onze natuurlijke bronnen - in dit geval olie - want er moeten minder grondstoffen gedolven worden. 

Door de lege verpakking daarna opnieuw juist te sorteren, kan ze opnieuw gerecycleerd worden en maken we de cirkel rond. De lege plastic pot mag in het PMD; het kartonnen omhulsel hoort bij het papier-karton. Fost Plus zorgt dan voor de recyclage van de materialen tot secundaire grondstoffen, om nieuwe producten of verpakkingen mee te maken. Lees hier meer over de nieuwe recyclagefabriek voor PET-verpakkingen, zoals deze tiramisupot. 

Duurzame ambities

Het is de ambitie van Delhaize om volledig CO2-neutraal te zijn. Dat doen ze onder andere door te kiezen voor groene stroom en energiezuinigere frigo’s in hun winkels, maar ook via hun verpakkingen. Recycleren is immers altijd milieuvriendelijker dan nieuwe grondstoffen halen uit vaak verre landen, door zowel het recyclageproces als door minder transport. Delhaize berekende eerder al dat door te kiezen voor r-PET voor hun verse sappen, er jaarlijks 85 ton minder CO2 uitgestoten wordt. Dat komt overeen met 42 benzinewagens die een jaar lang rondrijden*! 

Verpakkingen die niet nodig zijn, moeten we uiteraard niet gebruiken. Vaak is een verpakking echter onontbeerlijk: voor de voedselveiligheid, voor het transport of als informatiedrager. In dat geval zorgt Fost Plus voor een recyclageoplossing. Verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage en het gebruik van recycleerbare en gerecycleerde materialen zoals Delhaize vooropstelt, zijn belangrijke stappen in de creatie van een circulaire economie voor huishoudelijke verpakkingen. 

*Bron: https://www.climateneutralgroup.com/nieuws/wat-is-1-ton-co2/