Casestudy

Nestlé – Een nieuwe generatie verpakkingen voor Purina

 

De verpakkingen van Purina-dierenvoeding zijn veel duurzamer geworden. Nestlé gebruikt nu niet langer multimaterialen met gelamineerd aluminium  maar recycleerbare verpakkingen uit één materiaal.

De uitdagingen van  aluminiumlaminaten 

Verpakkingen die bestaan uit meerdere lagen plastic met een laagje aluminium in het midden belemmeren het recyclageproces. Ze worden vaak gebruikt voor drankzakjes voor sappen, dierenvoeding, babyvoeding, soepen en sauzen. Dat betekent dat die verpakkingen niet kunnen worden gerecycleerd. De overgang naar verpakkingen gemaakt uit slechts één materiaal vormt een grote technische uitdaging, vooral voor producten die een hoge zuurstof, vochtbarrière en lange houdbaarheid vereisen. Zeker ook als die verpakking bijvoorbeeld nog gesteriliseerd wordt zoals natte dierenvoeding.  Nestlé ging de uitdaging aan en heeft het assortiment dierenvoeding van Purina onder handen genomen om de verpakkingen van die categorie recycleerbaar te maken.

Innovatie

Nestlé heeft verschillende projecten parallel lopen. Voor complexere verpakkingen, zoals de meerlaagse, samengestelde verpakkingen van plastiek en aluminium, is er meer tijd nodig om al de technische uitdagingen die komen kijken bij het design van deze verpakkingen en bij het verpakproces zelf aan te pakken.  Alle zakken droge kattenvoer van Purina ONE bestaan voortaan niet langer uit PET/Aluminium/PE, maar enkel uit PE. Een deel daarvan komt daarenboven uit  gerecycleerd materiaal (rPE). Bij de natte dierenvoeding is men nog volop bezig om de omschakeling te maken. 
 

Bekijk onze inspirerende video voor meer informatie over dit initiatief