Nieuws

Fost Plus en Indaver werken samen om yoghurtpotjes en schuimschaaltjes chemisch te recycleren

 

Vanaf midden 2024 zullen de yoghurtpotjes en schuimschaaltjes in de blauwe zak chemisch gerecycleerd worden in de haven van Antwerpen. Het gaat om een primeur voor Europa, aangezien polystyreen (PS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) op die manier kunnen worden omgezet in secundaire grondstoffen voor de productie van nieuwe verpakkingen, ook voor voedselverpakkingen. Het project is mogelijk doordat Indaver een nieuwe installatie voor chemische recyclage in de haven van Antwerpen bouwt, in samenwerking met Fost Plus voor de levering van PS en XPS uit het PMD.

Fost Plus kondigt een langetermijnsamenwerking aan met de Plastics2Chemicals-demonstratiefabriek van Indaver voor de chemische recyclage van (X)PS uit huishoudelijk verpakkingsafval. Vanaf 2024 zal deze nieuwe installatie tot 26.000 ton materialen omzetten in secundaire grondstoffen via depolymerisatie. Het eindproduct, gerecycleerd styreen, zal dezelfde eigenschappen hebben als nieuw materiaal. Daarmee kunnen nieuwe yoghurtpotjes en vlees-/visschaaltjes worden gemaakt, net als andere (X)PS-verpakkingen.

 

Het is altijd ons doel geweest om zoveel mogelijk plastic te recycleren in België. Dat was nog niet het geval voor polystyreen. Vanaf 2024 zal 3.000 ton PS uit de vijf PMD-sorteercentra chemisch gerecycleerd worden. We mogen trots zijn op dit mooie Belgische verhaal van circulariteit.

Potentieel voor circulaire schaaltjes en potjes

Polystyreen is 1 van de 16 materiaalstromen uit de blauwe zak. In sorteercentra worden zowel PS- als XPS-verpakkingen in deze fractie gesorteerd. Fost Plus heeft contracten gesloten met specifieke recyclagebedrijven voor de verwerking ervan. Mechanische recyclage van PS heeft momenteel echter zijn beperkingen, onder meer in het gebruik van r-PS voor voedselverpakking zonder functionele barrière. In combinatie met de voorbehandelingsfabriek op de site van Indaver in Willebroek biedt Plastics2Chemicals daarvoor een oplossing.

Dat is een belangrijke stap voorwaarts. Het huidige voorstel voor een Europese verordening betreffende verpakkingen en verpakkingsafval (Packaging and Packaging Waste Regulation, PPWR) bepaalt dat tegen 2030 alle plastic verpakkingen 10% gerecycleerd materiaal moeten bevatten. Best een ambitieus doel, maar wel een dat nodig is om het milieu en onze natuurlijke hulpbronnen te beschermen. De nieuwe samenwerking maakt de weg vrij voor circulaire schaaltjes en potjes.


Naast PS zal Plastics2Chemicals ook een aantal polyolefinematerialen recycleren, waaronder 1.000 ton folie van de blauwe zak. Het gaat bijvoorbeeld om omverpakkingen voor multipacks drank of zakjes zoals chipszakjes. 


Cijfers

  • Plastics2Chemicals heeft een initiële capaciteit van 26.000 ton PS (polystyreen) en PO (polyolefine) en zal midden 2024 operationeel zijn. Er zijn plannen om de capaciteit uit te breiden naar 65.000 ton (2027). Dat zou er de grootste recyclagefabriek voor depolymerisatie in Europa van maken.
  • De hoogtechnologische recyclagefabriek in de haven van Antwerpen betekent een investering van 100 miljoen euro en creëert 60 nieuwe banen. Met de voorbehandelingsinstallatie in Willebroek is goed voor een investering van 30 miljoen euro en zal 25 nieuwe banen opleveren.
  • Op termijn zal er 3.000 ton PS en 1.000 ton PO uit de blauwe zak worden gerecycleerd.
  • Per ton PS: besparing van 3.500 kg CO2 vergeleken met valorisatie
  • Per ton PO: besparing van 1.500 kg CO2 vergeleken met valorisatie