ALDI: vuilniszakken uit 100% gerecycleerd Belgisch PE

 

Mensen zijn steeds milieubewuster. Consumenten zijn dan ook op zoek naar merken die niet alleen kwaliteitsproducten leveren, maar ook tonen dat ze zich inzetten voor duurzame ontwikkeling. ALDI, een Europese supermarktketen, heeft in dit opzicht een interessant voorbeeld neergezet. De nadruk op duurzaam grondstoffenbeheer heeft geleid tot innovatieve oplossingen die inspelen op het milieubesef en in lijn zijn met de kernwaarden van ALDI: eenvoud, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid. Een van de belangrijkste gebieden waarop ALDI innoveert, is de duurzame benadering van producten, meer bepaald via 100% gerecycleerde vuilniszakken.

Recyclage van folie tot folie

De inzet van ALDI voor circulair afvalbeheer blijkt duidelijk uit de vuilniszakken die voor 100% bestaan uit Belgisch r-PE dat geleverd wordt door ecoo, een ultramodern recyclagecentrum in Beringen. ecoo is de eerste recyclagefabriek in België die gespecialiseerd is in het recycleren van polyethyleenfolie (PE) voor toepassingen van blaasfolie, verpakkingsfolie en vuilniszakken, zoals hier het geval is. De Blauwe Zak heeft een sleutelrol in dit initiatief: dankzij de Blauwe Zak kunnen er immers 25.000 ton huishoudelijke PE-folieverpakkingen worden ingezameld en rechtstreeks bij ecoo worden afgeleverd. De PE-fractie bevat bijvoorbeeld het plastic dat om multipacks van flessen zit, slazakjes of zelfs de blauwe zak zelf.

ecoo Beringen gebruikt drie hoogtechnologische mechanische recyclagelijnen, een realtime monitoringsysteem op basis van artificiële intelligentie en een digitaal platform met kwaliteitscontrole voor de internationale standaardisatie van r-LDPE (gerecycleerd polyethyleen met lage dichtheid).

Door gerecycleerd materiaal van lokale oorsprong te gebruiken, verkleint ALDI zijn ecologische voetafdruk en ondersteunt het de circulaire economie. Deze milieuvriendelijke vuilniszakken bestaan in twee varianten:

  1. Vuilniszakken Folia® 60L met bevestigingsstrip 18 st., 30 micron
  2. Vuilniszakken Folia®100L met treklint 10 st., 40 micron

Twee duidelijke verbintenissen hebben geleid tot deze vuilniszakken. Enerzijds zijn er dankzij een recyclagecontract met ecoo hoogwaardige gerecycleerde materialen beschikbaar voor de lokale productie-industrie. Anderzijds heeft ALDI er heel bewust voor gekozen om Belgisch gerecycleerd materiaal te gebruiken. Zo is de cirkel rond: verpakkingen die in België huis-aan-huis worden ingezameld, komen terug op de Belgische markt in de vorm van vuilniszakken van 100% gerecycleerd materiaal.

Toewijding aan duurzame en lokale producten

Het feit dat Aldi circulaire vuilniszakken met 100% Belgisch r-PE op de markt heeft gebracht, geeft blijk van een vooruitstrevende toewijding aan duurzaamheid. Daarnaast worden in veel andere ALDI-producten gerecycleerde materialen gebruikt, zoals plastic bakjes voor vers gevogelte, flesjes voor culinaire room en vers sinaasappelsap, en bokalen voor verse soep. Allemaal worden ze gemaakt van 100% gerecycleerd r-PET. Door gerecycleerd materiaal te verwerken in alledaagse producten zoals vuilniszakken, beperkt ALDI niet alleen zijn impact op het milieu, maar stelt het ook een voorbeeld voor de distributiesector.

ALDI heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld voor 2025: ze streven naar 100% recycleerbare huismerkverpakkingen en minstens 30% gerecycleerd materiaal in plastic verpakkingen. Op dit moment wordt er al gemiddeld 13% gerecycleerd plastic verwerkt in de huismerkverpakkingen van ALDI. Sinds 2020 is ALDI er ook in geslaagd om het gewicht van zijn verpakkingen met 8,4% te verminderen (berekend over het volume van de verpakkingen in zijn vaste assortiment).