Nieuws

Samen voor slim statiegeld: tweede fase van pilootprojecten

 

In onze voortdurende zoektocht om zwerfvuil te bestrijden en recyclage te bevorderen, is Fost Plus blij om de start van de tweede reeks pilootprojecten voor slim statiegeld aan te kondigen. Dit initiatief past in onze vijfpijleraanpak in het kader van ons engagement om zwerfvuil te bestrijden.

Waarom slim statiegeld?

We weten allemaal dat afvalbeheer een grote uitdaging is en daarom streven we voortdurend naar innovatie om efficiënte oplossingen te vinden. De drie regeringen van ons land erkennen het belang van een statiegeldsysteem in de strijd tegen zwerfvuil. Ons doel is om deze strijd op te voeren met een slim digitaal statiegeldsysteem. Met de lancering van ‘Samen voor slim statiegeld’ zetten het bedrijfsleven,  de federaties Fevia en Comeos en Fost Plus de volgende stappen om het systeem in de praktijk te testen en desgevallend te implementeren in 2025. Een reeks testen en pilootprojecten zijn dus lopende .

Slim statiegeld biedt een aantal voordelen. Het is gebaseerd op een recyclagesysteem dat uniek en doeltreffend is in België, namelijk de blauwe zak. Met dit systeem willen we het comfort van de burger bij het sorteren en inzamelen van afval behouden en tegelijk zwerfvuil verminderen. De grote meerderheid van de consumenten die hun blikjes en flesjes al sorteren, hoeven hun gedrag niet te veranderen. Zo kan België zijn hoge inzamel- en recyclagepercentage behouden.

Lopende pilootprojecten

We hebben in mei al met succes de eerste twee pilootprojecten gelanceerd, waarbij verschillende sleutelelementen van het slimme statiegeldsysteem werden getest. Dat waren onder meer de unieke codes op drankverpakkingen, de werking van de app, de gebruiksvriendelijkheid van het scannen van de unieke codes, de terugbetaling van het statiegeld en de beveiliging van de systemen voor fraudepreventie en bescherming van persoonsgegevens.

Tijdens de maand september zullen Bobbejaanland en Center Parcs De Haan, evenals bepaalde straten, Spar en een aantal lokale handelaars in Wenduine, het slimme statiegeld testen. Dit is de tweede golf pilootprojecten op vraag van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. In totaal zullen zo'n 100.000 inwoners, bezoekers en dagjestoeristen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking het slimme statiegeld testen. Dat is een aanzienlijke toename ten opzichte van de eerste golf pilootprojecten, niet alleen in aantal gebruikers, drankverpakkingen en inzamelpunten, maar ook in technische complexiteit. Voor het eerst zullen ook prototypes van thuisscanners worden ingezet, evenals PMD-zakken voor de inzameling thuis. Nieuw zijn ook de verpakkingen met een unieke code die ‘on pack’ zijn  gedrukt.

De pilootprojecten zijn het resultaat van een nauwe samenwerking met de Vlaamse Overheid en OVAM. Via deze projecten zullen we waardevolle gegevens verzamelen over de doeltreffendheid en gebruiksvriendelijkheid van het slimme statiegeldsysteem in verschillende contexten.

Digitalisering voor iedereen

We zijn ons bewust van het belang van digitale inclusie in dit proces. Daarom werken we aan oplossingen om de digitale kloof te overbruggen. In Center Parcs De Haan zullen bezoekers bijvoorbeeld prototypes van thuisscanners testen, om de inzameling van drankverpakkingen toegankelijk te maken voor mensen zonder smartphone of internet.

Doel: zwerfvuil verminderen

Het uiteindelijke doel van slim statiegeld is om de aanwezigheid van fles- en blikverpakkingen in het zwerfvuil te verminderen en de selectieve inzameling te verbeteren. We zullen de impact van het systeem meten door zwerfvuiltellingen te organiseren op de locaties van de pilootprojecten. Zo kunnen we bepalen hoeveel statiegeldverpakkingen er nog in het zwerfvuil terechtkomen en hoeveel er op de juiste manier wordt ingezameld.

Verder op de ingeslagen weg

We zijn enthousiast over deze nieuwe fase in ons project ‘Samen voor slim statiegeld’. We zijn ervan overtuigd dat slim statiegeld een moderne en flexibele oplossing is om zwerfvuil te verminderen en recyclage te bevorderen. Dankzij ieders betrokkenheid kan België in de kopgroep blijven van de inzameling en recyclage van drankverpakkingen in Europa.

We zullen nauw blijven samenwerken met de gewestelijke regeringen, bedrijven, verenigingen en burgers om dit cruciale doel te bereiken.

Kerncijfers

  • Proefproject Bobbejaanland in de weekends van 15 tot 17 september, 22 tot 24 september en 29 september tot 1 oktober.
  • Proefproject Center Parcs De Haan non-stop van 22 september tot 13 oktober.
  • Ook in de Kerkstraat en op de dijk van Wenduine, in samenwerking met de Spar van Wenduine en een aantal lokale handelaars.
  • Meer dan 500 vuilnisbakken voorzien van een unieke code.
  • Naar schatting 100.000 mensen worden bereikt tijdens de looptijd van de twee proefprojecten, die een steekproef van de Belgische bevolking vertegenwoordigen (in leeftijd, digitale vaardigheden, afkomst, toeristen en inwoners enz.).
  • 100.000 flesjes en blikjes drank met een unieke code, voor het eerst ook afgedrukt op de verpakking, verdeeld in een groot aantal verkooppunten (restaurants, supermarkten, verkoopautomaten enz.).
  • 50 vakantiewoningen uitgerust met een thuisscanner.
  • Altijd en overal: PMD-zakken met een unieke code voor klanten van de Spar van Wenduine.